Oglas

Ono što jedemo može utjecati na naše emocije, misli i ponašanje - evo koje četiri vrste hrane poboljšavaju zdravlje mozga

author
index.hr
21. okt. 2024. 12:42
Fusilli,Pasta,Salad,With,Avocado,,Tomatoes,,Fresh,Green,Lettuce,,Parmesan
Shutterstock | Shutterstock

Nova istraživanja pokazuju da su mozak i crijeva povezani na više načina. Ono što jedemo potencijalno može utjecati na naše misli, emocije i ponašanja, tvrde stručnjaci.

Oglas

"Tvari koje proizvode bakterije u crijevima mogu putovati ili slati signale živcima, poput vagusnog živca, direktno u mozak - pokrećući različite aktivnosti u mozgu koje mogu promijeniti raspoloženje, ponašanje, pamćenje i kogniciju", objašnjava dijetetičarka Katherine Brooking, prenosi EatingWell.

Taj proces djeluje u oba smjera jer signali iz mozga također putuju prema crijevima i utječu na mikrobiom. To znači da ono što jedemo potencijalno može utjecati na naše misli, emocije i ponašanja, tvrde stručnjaci.

Također, vjerovatno smo čuli da fermentirana hrana sadrži korisne bakterije koje podržavaju zdravlje crijeva, ali te namirnice ne donose korist samo za crijeva - također mogu podržavati zdravlje mozga. Stoga su stručnjaci za prehranu izdvojili nekoliko vrsta fermentirane hrane koje bismo trebali uključiti u prehranu za zdravlje mozga.

1. Jogurt


"Jogurt je osnovna namirnica u mom hladnjaku, a njegova svestranost olakšava dodavanje u svaki obrok ili užinu", kaže Brooking.

Nutricionistica i dijetetičarka Amy Kimberlain preporučuje jogurt jer sadrži probiotike koji "pomažu u održavanju zdravog mikrobioma crijeva, podržavaju proizvodnju neurotransmitera, smanjuju upalu i pružaju ključne hranjive tvari koje štite i poboljšavaju funkciju mozga."

Oglas

2. Kimchi


Kimchi je tradicionalno korejsko jelo od fermentiranog povrća, bogato probioticima. Studije sugeriraju da specifični probiotici u kimchiju mogu poboljšati kognitivnu funkciju i imati neuroprotektivne učinke. Osim toga, kimchi je bogat vitaminom K i antioksidansima, poput vitamina C, koji jačaju imunitet i pomažu u zaštiti stanica.

3. Kombucha


"Kombucha sadrži probiotike koji mogu pomoći u ravnoteži mikrobioma", kaže Kimberlain.

Kombucha je bogata i polifenolima koji smanjuju oksidativni stres i mogu spriječiti neurodegenerativne bolesti, tvrde nutricionisti i naučnici.

Oglas

4. Kefir


Kefir je fermentirani napitak bogat probioticima. Istraživanja pokazuju da konzumacija kefira može poboljšati relacijsko pamćenje, a osobe koje su ga konzumirale povećale su koncentraciju korisnih bakterija u crijevima.

Zaključno, ova povezanost između crijeva i mozga ističe koliko prehrana može utjecati na cjelokupno zdravlje tijela, uključujući mozak. Uključivanje fermentirane hrane, poput jogurta, kimchija, kombuche i kefira, u prehranu može značajno pomoći u očuvanju zdravlja crijeva i mozga, prenosi Index.hr.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama