Cink je esencijalni mineral koji naše tijelo ne može proizvesti samo, a potreban nam je u malim količinama. Ipak, previše cinka sa sobom donosi i neke nuspojave.
Cink je neophodan za normalno funkcioniranje organizma – pomaže jačanju imunološkog sustava, važan je za zacjeljivanje rana, poboljšava kognitivne funkcije, potreban je za razvoj novih stanica organizma, sudjeluje u procesu sinteze proteina i DNK.
Ipak, previše cinka sa sobom donosi i neke nuspojave.
Bol u trbuhu
Uzimate li ga predugo, mogli biste imati bolove u trbuhu. U rijetkim slučajevima može doći do iritacije crijeva i krvarenja probavnog sustava.
Manjak željeza
Pretjerana konzumacija cinka može izazvati smanjenu apsorpciju željeza.
Promjene okusa
Imate li u ustima loš, “metalni” okus, moguće je da unosite previše cinka u organizam.
Mučnina i povraćanje
Mučnina i povraćanje česte su nuspojave otrovanja cinkom. Imate li ih, odmah se obratite liječniku.
Vrućica i trnci
Simptomi slični gripi, poput visoke temperature, trnca, kašlja,glavobolje i umora, također ukazuju na trovanje cinkom.
Preporučene količine
Kod muškaraca strarijih od 19 godina preporučuje se do 11 mg cinka dnevno, a kod žena 8 mg.
Tijekom trudnoće i dojenja ženama se preporučuje veća unos cinka.
Do 40 mg cinka dnevno smatra se sigurnim za zdravlje. Ne biste smjeli uzimati više od ove količine kroz duži vremenski period.
Kako povećati apsorpciju?
Kombinacija hrane bogate cinkom i proteina povećava apsorpciju ovog minerala.
Cink se lakše apsorbira konzumirate li hranu životinjskog podrijetla (meso, mlijeko, jaja), za razliku od one biljnog prodrijetla.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!