Pokušavate smršati? Ovo su savjeti bh. stručnjaka o pravilnom unosu namirnica i upozorenja na česte zablude

Zdravlje 26. feb 202407:08 0 komentara
N1

Stručnjaci kažu da ništa ne može da nadmaši dobar trening kada pokušavate da ostanete u formi i poboljšate izgled. Ipak, postoji mnogo toga, kažu, što čovjek može učiniti za sagorijevanje kalorija bez većeg napora, nutricionisti kažu da izbacivanje šećera iz ishrane ipak ima efekta.

Dijete, zdrava ishrana, treninzi, balans između fizičke aktivnosti i unosa kalorija, novi trendovi u načinu ishrane, naslovi koji preplavljuju portale. Međutim, da li je brojanje kalorija zaista važno za održavanje forme?

“Brojanje kalorija i brojanje grama ne potiče zdravlje. Vi možete pojesti 500 kalorija u vrijenosti, kao jedna kesica bombona ili omlet od 3 jaja, sa komadom sira i 2 paradajza. Dakle, kesica bombona neće vama donijeti nikakve nutrijente niti će pomoći promociji vašeg zdravlja, ali ukoliko se 500 kalorija unese na drugi način, zdravim proteinima, povrćem, voćem, onda ipak potičete nešto pozitivno u svom organizmu. Dakle, samo brojanje kalorija je vrlo opterećujuće, može biti od koristi samo ljudima koji se profesionalno bave body buildingom, modelingom i slično”, pojasnila je Amina Šeta, doktorica interne medicine i nutricionistkinja.

Profesionalnim sportistima brojanje kalorija ulazi u način života, međutim za rekreativce, kažu nutricionisti i sportski treneri, važniji je izbor hrane, te dovoljna fizička aktivnost.

“Najveća zabluda je očekivanje veoma brzih rezultata. Treba se na samom početku objasniti rekreativcima, onima koji ulaze u trenažni proces, da je to dugoročno i da se treba prvobitno postići kontinuitet”, naglasio je magistar sporta i tjelesnog odgoja Amar Čejvan.

“Potrebno je i jedno i drugo, posvetiti se i ishrani i fizičkoj aktivnosti. Fizička aktivnost je dio svakodnevnog zdravog načina života, a preporuka za fizičku aktivnost je najmanje 30 minuta u toku dana”, dodala je doktorica Šeta.

Nerijetko se uz bavljenje sportom ili odlazak u teretanu radi skidanja kilograma pitamo i kada određene namirnice treba unijeti u organizam kako bi proces mršavljenja bio uspješniji.

O tome više u prilogu Nataše Kerezović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!