Potresna ispovijest onkološke pacijentice: Za sedmičnu terapiju mi treba 540 KM kada KCUS nema lijeka, neke žene su odustale od liječenja

Onkološka pacijentica Alma Softić je za N1 govorila o borbi koju proživljava. Dan nakon primljene kemoterapije ispričala je o svemu što je doživjela, od toga da je sama sebi morala kupiti neophodnu terapiju do toga da nije znala da nadležni Zavod u KS refundira samo 50 posto, a istvojetni federalni Zavod 100 posto terapije. Nažalost, postoje i oni koji ne mogu sebi priuštiti 540 KM za sedmičnu terapiju iako će im ona biti refundirana.

Alma je kazala da prima Taxol, i da ga trenutno na KCUS-u ima, mada to u periodu njenog liječenja baš i nije bio slučaj.

“Ja primam taksol. Trenutno ga ima, mada je bilo ciklusa kada sam bila prinuđena da sama sebi da kupim lijek jer ga na KCUS-u nije bilo”, kazala je ona.

Navela je kako i na koji način prima terapiju odnosno koliko ona košta.

“Meni treba pet ampula. Jedna ampula je 108 KM, znači u zbiru 540 KM za sedmičnu terapiju”, istakla je.

Trenutno je na polovini liječenja.

“Primam 12 ciklusa, šest sam primila”, kazala je Alma.

Situacija kada lijeka nema

Alma odgovorno tvrdi da su doprinosi koje uplaćuje njen poslodavac redovni i da ona lijeka nije imala. Srećom, navodi da su suprug i ona mogli izdvojiti 540 KM i kupiti lijek na sedmičnom nivou.

“Suprug i ja smo u radnom odnosu. Imali smo taj novac, mogli smo to priuštiti”, rekla je Alma.

Alma je objasnila kompletnu proceduru kada onkološki pacijent sam sebi kupuje lijek.

“Sa nalazom onkologa kojeg dobijete, na kojem piše da se inicira da za sljedeći ciklus obezbijede sami lijek jer ga trenutno na KCUS nema, odete kupite, donesete. Predate sestrama i primite terapiju. Onda vam kažu mi nemamo ni sljedeći put”, prisjetila se.

Kazala je da je porazno da su neke žene i odustale od liječenja jer nemaju potreban novac.

Nepovjerenje u KCUS

Negativnih iskustava Alma navodi da nije imala, ali postoji strah kod nje kada dođe u KCUS da joj kažu da lijeka nema.

“Ja sam kupila samo dva, treći sam imala. Opet sam u situaciji da ja njima ne vjerujem. Srijedom primam terapiju, a ponedjeljkom ih zovnem i pitam da li imaju sigurno lijek, ako nemate da ja u to dan-dva kupim. Ne mogu sebi priuštiti da preskočim terapiju”, navela je ona.

Različiti principi refundacije

Komplikovana politička struktura utječe i na iznos refundacije. Tako Alma navodi da kantonalni i federalni nivo ima različiti procenat refundacije.

“Nisam dobila refundaciju. Čekam 15 dana. Dobijete potvrdu od KCUS-a od njihove apoteke i ne odem ja nego pošaljem mamu. Oni predaju i morate ići jednu po jednu. Ako predate u Zavod zdravstvenog osiguranja KS refundacija je 50 posto, a ako u federalni Zavod refundacija je 100 posto”, kazala je Alma.

Ona sama kaže da o tim razlitičim iznosima refundacije nije bila upoznata.

“Nisam znala da se predaje u federalni jer sam sve refundacije radila na kantonalnom Zavodu”, objasnila je Alma.

Za nju je bilo porazno da se na zvaničnoj stranici federalnog zavoda navodi da ona i svi onkološki pacijenti nisu životno ugroženi.

“Najbolnije je da na zvaničnoj stranici Zavoda osiguranja i reosiguranja pročitate da onkološki pacijenti nisu životno ugorženi. Da mogu sami sebi kupiti lijek i predati zahtjev za refundaciju. Shvatite to koliko je to sramno”, ogorčeno je kazala ona.

Navela je Alma da onkološki pacijenti samo dan mogu preskočiti neophodnu terapiju.

U programu N1 gostovao je i v.d. direktora KCUS-a Alen Pilav koji je govorio i o nedostacima citostatika.

Pilav ističe da trenutno fali njih devet, a sve zbog problema s javnim nabavkama.

“To je nešto što mene boli. Ali mi jednostavno nismo registrovani i nemamo mogućnost da nabavljamo to. I profesionalni žalitelji nam strahovito otežavaju posao. Sad imamo problem da nam se firma koja je prošla na tenderu kao prva žali na drugoplasiranu”, istakao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!