Prvi put u Rijeci pacijentu ugrađen “pacemaker za mozak”

Regija 05. maj 202115:46
Izvor: KBC Rijeka

Operativna metoda ugradnje DBS uređaja za dubinsku stimulaciju mozga prvi je put izvedena u riječkome Kliničkom bolničkom centru, izvijestio je taj KBC.

DBS je vodeća operativna metoda za bolesnike koji imaju tegobe s pokretima, najčešće se primjenjuje na onima s napredovalom Parkinsonovom bolesti, a do sada se izvodila samo u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubravi.

Prva operacija ugradnje DBS uređaja izvedena je 4. svibnja nad 60-godišnjakom. To je uređaj sličan pacemakeru, a elektrode su mu postavljene u precizna ciljna mjesta u mozgu i spojene s pulsnim generatorom u prsištu, koji generira visokofrekventnu elektrostimulaciju.

Zahvat je izveo tim koji je vodio pročelnik Zavoda za neurokirurgiju Kliničke bolnice Dubrave Darko Chudy, u suradnji s predstojnicom Klinike za neurologiju riječkoga KBC-a Vladimirom Vuletić i Darkom Ledićem te njegovim timom s te klinike.

“Ovaj zahvat je samo jedan od oblika suradnje između Zavoda za neurokirurgiju KB-a Dubrava s Klinikom za neurologiju KBC-a Rijeka. S docenticom Vladimirom Vuletić surađujem od početka ugradnje DBS-a, s kojom smo započeli u KB-u Dubrava. U covid pandemiji ugroženi su i pacijenti kojima treba hitna zamjena neurostimulatora i stoga mogu samo zahvaliti svima u KBC-u Rijeka koji su sudjelovali u organizaciji ovog zahvata”, rekao je Darko Chudy.

Dodao je kako se nada da je to začetak kvalitetne suradnje KB-a Dubrave i Klinike za neurologiju riječkoga KBC-a. “Naime, velika nam je želja da pomognemo u uspostavi robotskog sustava RONNA u KBC-u Rijeka, što će dodatno podići standard liječenja bolesnika“, istaknuo je.

„Kao ravnatelj KBC-a Rijeka iznimno sam ponosan na ovaj stručni uspjeh. Iza njega stoji vrhunsko znanje naših kolega neurologa i veliko iskustvo unutar područja poremećaja pokreta”, istaknuo je ravnatelj Alen Ružić. Dodao je kako je malo poznato da je sada tim neurologa riječkoga KBC-a Rijeka s Vladimirom Vuletić na čelu jedan od vodećih u Hrvatskoj i široj regiji na području poremećaja pokreta, osobito u dijagnostici, selekciji, pripremi i praćenju bolesnika za takve zahvate, zbog čega su se do sada bolesnici upućivali u druge ustanove.

“S ovim zahvatom u KBC-u Rijeka pokazujemo da imamo potencijala za rast i nadgradnju. Zna se da ugradnja DBS-a u pravo vrijeme smanjuje dugotrajno onesposobljenost, mortalitet i prijame u bolnice i druge institucije za skrb i njegu“, zaključila je Vladimira Vuletić, stoji u priopćenju riječkoga KBC-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar