Sedam znakova koji pokazuju da jedete previše šećera

Zdravlje 23. apr 202112:14
Unsplash / ilustracija

Šećer i rafinirani ugljikohidrati smatraju se "praznim kalorijama“, uglavnom zato što ne sadrže korisne hranjive sastojke. No, nije jednostavno smanjiti unos šećera. Neke namirnice bogate šećerom prolaze kroz teške procese obrade, a slatke stvari dodaju se kako bi bile ukusnije i poželjnije. Često se takve namirnice prodaju kao "zdrave", a zapravo sadrže velike količine šećera.

Ovih sedam znakova pokazuju da jedete previše šećera.

Prerano starenje

Pretjerana konzumacija šećera može dugoročno oštetiti proteine kože, kolagen i elastin, što dovodi do preuranjenih bora i starenja. Previše šećera također bi moglo doprinijeti neravnoteži ženskih menstrualnih hormona što bi moglo rezultirati aknama. Prevelike količine šećera mogu dovesti do neuravnotežene crijevne flore i upale u tijelu, što se obično viđa kod kožnih bolesti poput

Stalna želja za slatkim

Šećerna hrana izaziva ovisnost. Dokazano je da hrana bogata šećerom aktivira “nagradni put” u mozgu oslobađajući dopamin, sličan onome kod lijekova koji izazivaju ovisnost.

Niske razine energije

Glukoza je bitna za proizvodnju energije u tijelu. Međutim, važno je održavati ravnotežu razine šećera u krvi. Nakon konzumacije šećera, gušterača oslobađa inzulin za pomoć u prijenosu glukoze u stanice, što znači da možemo osjetiti nalet energije. Jednom kada se istrošimo, možemo osjetiti pad energije jer naše tijelo zahtijeva više šećera kako bi cijeli taj ciklus krenuo ispočetka.

Nadutost

Manje poželjne bakterije i kvasac stvaraju plinove kada fermentiraju neprobavljenu hranu u debelom crijevu. Loše bakterija vole šećer, a korisne bakterije vole povrće. Plinovi koji se javljaju nakon konzumacije šećera mogu dovesti i do nadutosti.

Oslabljen imunološki sustav

Ispravna ravnoteža crijevnih bakterija nužna je za pravilan rad imunološkog sustava. Prehrana bogata šećerom nahranit će manje poželjne bakterije, što će posljedično utjecati na funkcioniranje imunološkog sustava.

Nesanica

Ako jedete slatkiše kasno navečer, to može izazvati nalet energije u vrijeme kada se pripremamo za spavanje i kada je tijelu potreban odmor. Ako imate problema sa spavanje, pokušajte smanjiti unos šećera, osobito u kasnim večernjim satima.

Debljanje

Glukoza je glavni izvor energije za tijelo, ali ako se odmah ne koristi kao energija, tijelo skladišti višak u jetri, mišićima ili se akumulira kao masnoća, piše Harper’s Bazaar. Prekomjeran unos šećera može dovesti do skupljanja masnih naslaga u našem tijelu što na kraju dovodi do debljanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar