Školska hrana često je na lošem glasu, ali novo istraživanje pokazalo je da to može biti najzdraviji obrok koji djeca jedu u danu.
Istraživači su analizirali prehranu na uzorku od preko 21 hiljade djece i 40 hiljada odraslih između 2003. i 2018. godine i otkrili su da je postotak “hrane loše prehrambene kvalitete koja se konzumira u školama” pao s 55% na 24% tokom 15-godišnjeg razdoblja, prema studiji objavljenoj u ponedjeljak u JAMA Network Open.
Smanjenje se uglavnom dogodilo nakon 2010. godine, kada je usvojen Zakon o zdravoj djeci bez gladi, rekao je autor studije dr. Dariush Mozaffarian, dekan Tufts Friedman Škole za nauku i politiku prehrane i profesor medicine na Medicinskom fakultetu Tufts, prenosi CNN.
Školska hrana nije nezdrava
Kvaliteta prehrane mjerena je na više skala, uključujući indeks zdrave prehrane Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA), koji ocjenjuje prehranu osoba koristeći devet komponenata adekvatnosti (ukupno voća, cjelovito voće, ukupno povrće, zelje ili grah, cjelovite žitarice, mliječni proizvodi, hrana s ukupnim proteinima, morski plodovi ili biljni proteini i masne kiseline) i četiri komponente umjerenosti (rafinirane žitarice, natrij, dodani šećeri i zasićene masti).
Zakonom su uspostavljeni novi prehrambeni standardi za obroke u školama kako bi se djeci osigurao pristup zdravim obrocima, prema USDA. Neki od standarda uključuju svakodnevnu upotrebu voća i povrća i ograničavanje broja kalorija na temelju dobi djece.
“To vam pokazuje kako jedna politika koju donosi Kongres može dramatično poboljšati prehranu miliona djece“, rekao je Mozaffarian.
U rezultatima su istraživači također otkrili da je porast zdrave prehrane u školama jednako utjecao na sve etničke pripadnosti uključene u istraživanje.
Većina kalorija dolazi iz trgovine
Međutim, ističe Mozaffarian, samo 9% kalorija koje djeca pojedu dolazi iz škola. Za odrasle i djecu otprilike dvije trećine konzumirane hrane dolazi iz trgovine s mješovitom robom.
Tokom 15-godišnjeg istraživanja, količina nezdrave hrane koju djeca konzumiraju iz trgovine mješovitom robom smanjila se s 53% na 45%. Za odrasle je pad bio s 40% na 32%.
Mozaffarian je rekao da trgovine prehrambenim proizvodima vidi kao “najveću priliku za poboljšanje kvalitete prehrane” jer se većina kalorija koje ljudi konzumiraju kupuje u tim ustanovama.
“Hrana koja ljude zapravo čini zdravijima trebala bi koštati manje i biti dostupnija“, rekao je Mozaffarian. “Hrana od koje ljudi boluju i šteti okolišu trebala bi biti skuplja.”
Kada roditelji ne unose prerađenu hranu u kuću, to je jedna prilika manje za djecu da je pojedu, rekla je Marion Nestle, profesorica Paulette Goddard za prehranu, studije hrane i javno zdravstvo sa Univerziteta New York, koja nije bila uključena u istraživanje .
Druga strategija za smanjenje količine nezdrave hrane koju djeca konzumiraju iz trgovine jest zaustavljanje kompanija da djeci reklamiraju nezdravu hranu, rekla je Nestle.
Ne postoji riječ “dječja hrana”
Kazala je kako je djeci ispran mozak da vjeruju da bi trebali jesti “dječju hranu” poput žitarica i brze hrane, ali u stvarnosti, rekla je Nestle, ne postoji riječ “dječja hrana”.
Nestle je nastavila: “Djeca bi trebala jesti točno ono što rade njihovi roditelji. I njihovi bi se roditelji trebali hraniti zdravo u mjeri u kojoj to mogu, tako da nema potrebe za kupnjom posebne hrane za djecu“.
Uz to, preporučila je da trgovine s prehrambenim proizvodima postavljaju zdraviju hranu na mjesta koja su na udaru, poput krajnjih prolaza i polica koje su u visini očiju za odrasle i djecu.
“Nema razloga zašto djeca ne mogu cijeniti zdravu hranu“, rekla je Nestle, napominjući da školska hrana i hrana kod kuće može biti ukusna.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare