Smanjite osjećaj nadutosti dodavanjem jedne namirnice u obroke

Lifestyle 22. maj 202312:11 0 komentara
Pixabay

Dodavanje ovog sjemena u obroke može da pomogne u smanjenju nadimanja, savjetuju ljekari.

Konzumiranje sjemena susama kao dio zdrave, uravnotežene ishrane moglo bi da pomogne u rješavanju nadimanja kod određenog broja ljudi, navodi ljekar.

Osjećaj nadutog stomaka i bolnog nadimanja opterećuje veliki broj ljudi.

Na sreću, dr Sunni Patel, iz Dish Dash Deets, je podijelila da bi zdrav izbor ishrane mogao da priskoči u pomoć. Bilo da uživate u sjemenkama susama koje se posipaju preko obroka ili u obliku tahinija, one nude više nego bogat ukus.

Prepuna zdravih masti, proteina, vitamina B, minerala, vlakana i antioksidanata, ove male sjemenke kriju neke impresivne zdravstvene prednosti.

Prema dr Patel, možda bi čak mogle da smanje nadimanje kod nekih ljudi. Međutim, nauka koja stoji iza ove tvrdnje nije tako crno-bijela. Doktorka kaže da postoje ograničeni naučni dokazi koji sugerišu da sjemenke susama direktno smanjuju nadimanje.

“Međutim, susam može indirektno da doprinese poboljšanju varenja, što može pomoći u ublažavanju nadimanja kod nekih osoba”, savjetuje ona.

“Ako je nadimanje uzrokovano zatvorom ili nepravilnim pražnjenjem crijeva, sadržaj vlakana u sjemenkama susama, u kombinaciji sa drugim izvorima vlakana, može da pomogne u ublažavanju nadimanja tokom vremena. Vlakna povećavaju količinu stolice, podstiču redovno pražnjenje crijeva i pomažu u sprečavanju zatvora”, objašnjava ljekarka.

“Odgovarajući unos vlakana može da smanji nadimanje i nelagodnosti povezane sa nepravilnim pražnjenjem crijeva. Međutim, stepen smanjenja može da varira u zavisnosti od ozbiljnosti osnovnog problema”, podsjeća Patel.

Osim sadržaja vlakana, sjemenke susama sadrže i digestivne enzime kao što su lipaza i proteaza. Efikasno varenje, takođe, može da pomogne u smanjenju vjerovatnoće neprijatnog nadimanja.

Štaviše, sjemenke susama, takođe, imaju antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u rješavanju nadutog stomaka uzrokovanog upalom. Međutim, ovo zdravo sjeme možda neće raditi za sve, upozorava ljekarka.

Dr Patel dodaje da za pojedince sa određenim digestivnim tegobama ili netolerancijom na hranu, kao što je sindrom iritabilnog crijeva (IBS) ili netolerancija na laktozu, samo sjemenke susama možda neće biti dovoljne za rješavanje osnovnog uzroka nadimanja, prenosi Express.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad