Smiju li osobe s povišenim krvnim pritiskom piti kafu?

Zdravlje 18. maj 202211:49
Unsplash

Premda je rašireno vjerovanje da kafa povećava krvni pritisak, ne postoji istraživanje koje potvrđuje da je ono istinito.

Stručnjaci iz Njemačke zaklade za srce kažu da bez straha možete popiti najmanje četiri šolje dnevno čak i ako patite od visokoga krvnog pritiska. Ističu da nema naučnih dokaza da je kofein loš za hipertenziju.

Kafa može nakratko podići krvni pritisak jer kofein stimulira kardiovaskularni sustav i ubrzava srčani ritam, ali to se uglavnom događa ako niste naviknuti na kofein.

Porast krvnog pritiska manji je kod osoba koje kafu piju redovito. Do tog učinka dolazi se već nakon redovitog ispijanja kafe tokom jedne do dvije sedmice, stoji u objavi Njemačke zaklade za srce.

Navedeno se također odnosi na zeleni i crni čaj s obzirom na to da se i u ovim slučajevima radi o stimulansima.

Međutim, trebalo bi se pokušati ograničiti na ispijanje maksimalno 400 miligrama kofeina dnevno ako razmišljate o zdravlju srca, kaže Njemačka zaklada za srce.

To je ionako više no što će većina ljudi vjerovatno popiti – oko četiri do pet šolja filter kafe dnevno.

Planirate li ipak mjeriti krvni pritisak, učinite to prije ispijanja kafe ili oko 30 minuta nakon, kako biste bili sigurni da neće uticati na mjerenje.

U međuvremenu pokušavajte izbjeći kofeinske tablete, savjetuje Njemačka zaklada za srce, s obzirom na to da one mogu utjecati negativno na krvni pritisak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar