Smirite mozak prije odlaska na spavanje

Zdravlje 02. jul 202122:021 komentar
Izvor: Shutterstock

Gledanje televizije prije spavanja nije dobro za kvalitetan san, jer vam aktivira mozak zbog čega je teže zaspati. Ipak, postoje načini na koje možete da smirite mozak prije odlaska u krevet kako bi lakše zaspali.

Iako oko 60 posto odraslih gleda televiziju najmanje sat vremena prije spavanja, studija objavljena u časopisu „Journal of Clinical Sleep Medicine“, pokazuje da ta praksa nije idealna, piše Best Life.

#related-news_0

Gledanje televizije stimuliše mozak kada bi trebalo da ga pripremi za mirovanje. Studija iz 2019. godine objavljena u časopisu „Chronobiology International“pokazala je da svjetlost televizora može da poremetiti vaš unutarnji sat i nivo melatonina, koji igraju ključnu ulogu u mirnom spavanju. Ranija studija iz 2014. godine pokazala je da gledanje televizije pre spavanja dovodi do lošije kvalitete sna i osjećaja umora sljedeći dan.

Napravite spisak obaveza

Studija dr Mišela Skulina, objavljena 2018. u časopisu „Journal of Experimental Psychology“, pokazala je da odvajanje pet minuta da biste zapisali zadatke koje bi trebalo da obavite sljedećeg dana pomaže da rasteretiti misli koje ljude obično drže budnima do kasno u noć. Ublažavanje tih misli dovelo je do bržeg sna.

Takođe, što su ljudi preciznije napravili svoj spisak obaveza, brže su zaspali, pa budite vrlo detaljni kada pravite svoj spisak.

Pisanje spiska obaveza pomaže i kod drugih aktivnosti, a ne samo nakon gledanja televizije. Ako ste prije spavanja slušali muziku i ne možete da izbacite neku melodiju ili pjesmu iz glave, pisanje spiska će vam pomoći u tome.

„Potpuno fokusiranje na neki zadatak pomoći će vam da izbacite neku melodiju, pjesmu ili misao iz glave“, objasnio je dr Skulina.

Još neki načini za opuštanje mozga pre spavanja

Psiholog Mišel Drerup kaže da san može omesti i spavanje u pretoploj sobi. Za odrasle, Drerup kaže da je optimalna temperatura za spavanje između 15 i 20 stepeni. Pa ako se borite da zaspite, pokušajte da smanjite temperaturu u spavaćoj sobi.

Možete probati i tehniku disanja 4-7-8 doktora Endrjua Vejla. To uključuje naizmjenično zadržavanje i otpuštanje daha dok brojite do četiri, sedam i osam.

Čitanje knjige je stari trik koji vam može pomoći da zaspite sve dok štivo nije previše uzbudljivo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar