Šta svakodnevno uzimanje multivitamina čini vašem organizmu

Zdravlje 31. avg 202107:02
Izvor: Pixabay

Postoji jedna veoma pozitivna strana, ali i nekoliko negativnih.

Svakodnedno uzimanje multivitamina može biti odlično za organizam, ali može imati i neke, neželjene posledice. Stoga, najbolje je da se pre uzimanja bilo kakvih suplemenata konsultujete s lekarom.

Mogu sprečiti nedostatak vitamina

“Uzimanje multivitamina može povisiti dnevne nivoe energije, većinom zbog raznih kombinacija s vitaminom B. Važno je odabrati supelemente koji sadrže nutrijente koji vam nedostaju i koji odgovaraju vašim nutritivnim potrebama”, kaže dr. Danielle Plummer.

Moguće kontraindikacije s lekovima

“Neki suplementi mogu da pojačaju delovanje lekova koje uzimate, a drugi ga mogu oslabiti, kaže Robert Mozerska iz Agencije za hranu i lekove. “Moguće je da se dogodi da dobijate previše ili premalo leka koji morate da uzimate”, dodaje.

Predoziranje vitaminima može prouzrokovati moždani udar

Većina vitamina, uključujući A, D i E su topivi u vodi, dok je vitamin K topiv u masnoći. Uzimanje previše takvih vitamina topivih u masnoći može biti opasno, a i poznato je da previše vitamina A i E može biti opasno. Jedno istraživanje je pokazalo da prevelike količine vitamina E i betakarotena mogu izazvati krvarenja u mozgu.

Mogu podstaći jedenje nezdrave hrane

Svakodnevnim uzimanjem multivitamina možete da prevarite sami sebe i uveriti se kako ste veoma zdravi, zbog čega biste mogli da prestanete da pazite na ishranu.

Mogu uticati na nivoe šećera u krvi

Vitamini u obliku gumenih bombona već su neko vreme hit, ali dijabetičari bi trebalo da budu posebno oprezni s njima. Ovi vitamini obično sadrže veštačke zaslađivače.

Predoziranje može oštetiti nerve

Previše vitamina B6 može biti toksično i može izazvati oštećenje nerava. Uglavnom do toga dolazi kada ljudi na svoju ruku kupuju suplemente i doziraju koliko misle da treba. Uvek je najbolje posavetovati se s lekarom oko uzimanja suplemenata, piše Eat this.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar