Dodatne doze vitamina D neće spriječiti lomljivost kostiju zdravih osoba

Zdravlje 30. jul 202216:14 > 16:17
Izvor: Sciencephoto / Profimedia

Uzimanje veće doze vitamina D za zaštitu kostiju nije neophodno ako ste zdrava sredovječna ili starija odrasla osoba bez postojeće bolesti kostiju ili nedostatka vitamina D, pokazalo je novo istraživanje.

Vitamin D je potreban tijelu da u potpunosti apsorbuje kalcijum i fosfor iz hrane.

Uzimanje 2.000 IU (međunarodnih jedinica) dnevno dodatnog vitamina D3 bez kalcija tokom više od pet godina nije smanjilo prijelome kuka, ručnog zgloba ili karlice u poređenju sa dnevnim uzimanjem placeba, prema studiji objavljenoj u The New England Journal of Medicine (NEJM).

„Ovo je najveće, najduže, randomizirano kontrolisano ispitivanje suplementacije vitaminom D u SAD u kome je učestvovalo 25.871 muškaraca i žena iz svih 50 država“, rekla je autorica studije dr Meril LeBof, šefica Odeljenja za endokrinologiju, dijabetes i hipertenziju u“ Brigham and Women’s Hospital“ u Bostonu.

Dr LeBof, koja je i profesor na „Harvard Medical School“ dodala je da „rezultati ovog velikog kliničkog ispitivanja ne podržavaju upotrebu suplemenata vitamina D za smanjenje fraktura kod generalno zdravih muškaraca i žena“.

„Ova studija je veoma važna. Ona je u skladu sa prethodnim podacima koji pokazuju da populacija koja nije odabrana zbog nedostatka vitamina D nema koristi od suplementacije vitaminom D“, rekla je dr En Rentumis Kapola, profesor medicine na Odseku za endokrinologiju, dijabetes i metabolizam na Medicinskom fakultetu Perelman Univerziteta u Pensilvaniji u Filadelfiji.

Dr Kapola, koja nije učestvovala u studiji je takođe rekla da su „podaci o randomiziranim kliničkim ispitivanjima najviši nivo podataka i oni više puta nisu pokazali korist od bilo kog vitamina kada se davao neodabranoj studijskoj populaciji“.

Ne odnosi se na sve

Međutim, rezultati studije se ne bi odnosili na ljude sa ozbiljnim nedostatkom vitamina D, rekla je dr LeBoff. Niti se to odnosi na bilo koga sa niskom koštanom masom, koja je manja od optimalne mineralne gustine kostiju, ili osteoporozom, bolešću stanjivanja kostiju koja prouzrokuje njihov prelom, piše CNN.

Potreba za vitaminom D

Tijelu je potreban vitamin D. Glavni zadatak vitamina je da pomogne tijelu da apsorbuje kalcijum iz crijeva, u stvari, tijelo ne može da apsorbuje kalcijum ako nije prisutan vitamin D. Vitamin takođe igra ulogu u zdravlju imuniteta, aktivnosti moždanih ćelija i funkcionisanju mišića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar