Temperatura tijela koja je tajna dugog života

Zdravlje 14. jun 202416:42 0 komentara
Shutterstock

Posljednja istraživanja naučnika pokazala su kako idealna temperatura tijela nije 36,6 stepeni Celzijusa, kako se ranije mislilo.

Dugi niz godina vjerovalo se kako je normalna temperatura tijela 36,6 stepeni Celzijusa. Ipak, početkom prošlog stoljeća ustanovljeno je da tjelesna temperatura ljudi postepeno opada iz godine u godinu.

Ovakav trend naučnici objašnjavaju manjim brojem upalnih procesa zahvaljujući češćem korištenju antibiotika i zdravijem načinu života. Idealna tjelesna temperatura danas, prema mišljenju stručnjaka, tek malo premašuje 35.

Što je temperatura tijela niža, to će čovjek duže živjeti

Oslanjajući se na ove nalaze, naučnici su došli do veoma jasnog zaključka, a to je da je dužina životnog vijeka usko povezana sa tjelesnom temperaturom ili “što je ona niža, to će čovjek duže živjeti”.

Međutim, postavlja se pitanje šta učiniti kako bi se organizam permanentno rashladio do optimalnih vrijednosti. Kako tvrde stručnjaci, ne postoji univerzalan odgovor, ali postoje smjernice koje mogu koristiti.

Naime, regulisanje ishrane bi mogao biti prvi korak u borbi sa povišenom tjelesnom temperaturom, a kao posljedica ove promjene poboljšaće se i mentalno zdravlje, prenosi B92.

Naučnici savjetuju i odlaske u saune i parna kupatila, pa čak i duže kupanje toplom vodom. Na taj način organizam “uključuje” mehanizme hlađenja koji obaraju tjelesnu temperaturu prvo privremeno, a u kombinaciji sa zdravim načinom života – i trajno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Bonus video:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!