Tri popularna napitka koja su odlična za zdravlje crijeva

Zdravlje 21. maj 202410:35 0 komentara
Shutterstock

Kako se ljeto približava, mnogi od nas traže načine kako postići ravniji stomak i poboljšati svoje cjelokupno zdravlje. Jedan učinkovit pristup je fokusiranje na zdravlje crijeva koje igra ključnu ulogu u probavi, metabolizmu i smanjenju nadutosti. Postoji značajna poveznica između zdravlja crijeva i upravljanja težinom; kada je crijevni mikrobiom uravnotežen s korisnim bakterijama, može poboljšati probavu, potaknuti metabolizam i podržati prirodne mehanizme regulacije tjelesne težine.

Stoga je liječnica dr. Rachel Lowe otkrila tri napitka koja su odlična za zdravlje crijeva, te doprinose mršavljenju i održavanju zdrave težine.

1. Kombucha

Kombucha je fermentirani čaj prepun probiotika, korisnih bakterija koje pridonose zdravom crijevnom mikrobiomu. “Uravnoteženi mikrobiom u trbuhu pomaže procesu probave, smanjuje upalu i osigurava bolju apsorpciju hranjivih tvari što sve dovodi do ravnijeg trbuha”, kaže liječnica za SheFinds.

Probiotici u kombuchi održavaju ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u želucu, koje su važne za učinkovitu probavu i sprječavanje nadutosti. Osim toga, kombucha sadrži octenu kiselinu i polifenole za koje se pokazalo da ubrzavaju metabolizam i smanjuju nakupljanje tjelesne masti.

“Probiotici u kombuchi osiguravaju pravu ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u želucu, koja je potrebna za učinkovitu probavu i sprječavanje nadutosti”, dodaje dr. Lowe.

2. Čaj od đumbira

Čaj od đumbira poznat je po svojim protuupalnim svojstvima i sposobnosti da pomaže zdravoj probavi. “Za ublažavanje želučanih tegoba ili ubrzavanje metabolizma, ovo je pravo piće”, savjetuje dr. Lowe.

Đumbir stimulira probavne enzime, učinkovitije razgrađuje hranu i sprječava nakupljanje nadutosti. Također ima termogena svojstva, što znači da može malo povećati tjelesnu toplinu i brzinu metabolizma, olakšavajući gubitak težine. “Đumbir potiče probavne enzime na učinkovitiju razgradnju hrane kako bi se spriječila nadutost”, objašnjava liječnica.

3. Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidansima, osobito katehinima, koji pospješuju metabolizam i pomažu u sagorijevanju sala na trbuhu. Kofein u zelenom čaju također može pomoći u sagorijevanju dodatnih kalorija tijekom vježbanja.

“Katehini zelenog čaja imaju protuupalna svojstva koja pomažu zdravlju crijeva, minimizirajući upalu i potičući razvoj dobrih bakterija u crijevima. Dakle, redovito pijenje zelenog čaja može poboljšati probavu i smanjiti salo na trbuhu”, zaključuje dr. Lowe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!