Upozorenje doktora: Smanjivanje grudi jedna od najtežih operacija

Zdravlje 23. dec 202218:47 0 komentara
Pixabay

Jedna od najtežih i najkomplikovanijih plastičnih operacija je smanjivanje grudi, a smije da se radi isključivo u specijalnim bolnicama, nikako u ordinaciji", rekao je za Nova.rs prim. dr Milan Colić, specijalista opšte hirurgije, koji je u ovom poslu tri decenije. BEograd je potresla vijest da je 49-godišnja žena preminula upravo nakon ovakve operacije koju je radila u ordinaciji.

Srbijanka je zajedno sa svojom kćerkom došla iz Njemačke kako bi otišla na estetsku operaciju smanjivanja grudi u jednoj beogradskoj ordinaciji za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju.

„Kćerki je osoblje klinike reklo da je operacija protekla u redu. Međutim, kada je žena mogla da stane na noge, krenula je do kupatila i tu se srušila. Sve se dešavalo kasno uveče oko 23 sata tog 16. decembra. Pozvali su hitnu pomoć“, kazao je izvor.

Preminula je vrlo brzo po dolasku u bolnicu uprkos svim naporima ljekara da je spase.

Svaka operacija je rizik, kaže dr. Colić za Nova.rs.

„Ljudi se ne čude kada neko umre u državnoj bolnici, ali kada se to desi u privatnoj, odmah nastane skandal. Dešava se da dođe do komplikacija prilikom operacija gdje god da se rade. Ono što je ovdje problem je neslaganje zakona i struke. Po zakonu, u ordinaciji nije dozvoljeno da se rade velike i ozbiljne operacije poput smanjenja grudi, jer u takvim uslovima ne postoji intenzivna njega. Žena koja je preminula posle operacije smanjenja grudi, bila je u ordinaciji, ne u specijalnoj bolnici“, kaže prim. dr Colić.

„Redukcija grudi je jedna od najtežih i najkomplikovanijih operacija, a može da traje i duže od pet sati. Zahtijeva transfuziju krvi, pacijentkinja je u totalnoj anesteziji, a zavisi od hirurške tehnike i sve je vrlo osjetljivo. Doktor Dušanović je iskusni plastični hirurg, on je specijalista i Opšte plastične hirurgije. Međutim, radi u ordinaciji, koja se nalazi u stambenoj zgradi i nije registrovana kao specijalna bolnica. Sigurno je on radio operaciju, jer je previše ozbiljno da bi prepustio nekome od kolega. Takođe, vjerujem da žena nije preminula zbog same operacije, već je vjerovatno imala neku popratnu bolest, srčanu manu, ili je nešto drugo pošlo po zlu. To će se tek pokazati“, naglašava doktor.

Iako je ordinacija imala potrebnu aparaturu i anesteziologa, zakon zabranjuje ovakve zahvate, osim ako se ne rade u bolnici.

„Lako je povećati grudi, ta operacija traje i kraće od sat vremena, ali ovo je nešto sasvim drugačije i mnogo složenije, pa zato i potraje nekoliko sati. Siguran sam da je doktor Dušanović imao sve potrebne aparate i anesteziologa, ali ordinacija nema intenzivnu njegu, jer nije bolnica, što je veoma važno“, objašnjava prim. dr Colić.

Podsjetimo, žena, stara 49 godina, preminula je 16. decembra nakon operacije smanjivanja grudi u privatnoj ordinaciji „Dušanović, plastična i estetska hirurgija“, u centru Beograda. O ovom slučaju obaviještena je policija, a proslijeđen je nadležnom tužilaštvu i Ministarstvu zdravlja Srbije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad