Uzimanje multivitamina povezano sa manjim kognitivnim padom kod starijih osoba

Zdravlje 15. sep 202221:23 0 komentara
Shutterstock

Uprkos njihovoj popularnosti, nije tajna da su multivitaminski suplementi potpuno beskorisni za većinu ljudi. Oni, osim što malo utiču na vaše zdravlje, mogu da povećaju rizik od određenih karcinoma i srčanih bolesti.

Međutim, nova studija je pokazala da svakodnevno uzimanje multivitamina može u stvari da ima blagotvorne efekte na zdravlje mozga starijih osoba, prenosi IFL Science.

„Postoji hitna potreba za bezbjednim i pristupačnim intervencijama za zaštitu od kognitivnog pada kod starijih osoba“, rekla je Laura Bejker, profesorica gerontologije i gerijatrijske medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vejk Forest i glavni istraživač.

Ona je dodala da je njihova studija pokazala da je dnevna suplementacija multivitaminima i mineralima rezultirala statistički značajnim kognitivnim poboljšanjem i da je to „prvi dokaz kognitivne koristi u dugogodišnjoj studiji multivitaminskih suplemenata kod starijih osoba“.

Čudno je to što je otkriće bilo slučajno. Prvobitno, istraživači su bili zainteresovani za kognitivnu zaštitu flavanola – prirodnih jedinjenja za koja se pokazalo da štite od stanja poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa i nekih vrsta karcinoma.

U trogodišnjem sporadičnom ispitivanju, preko 2.200 učesnika studije je podijeljeno u tri grupe: kontrolna grupa kojoj je dodijeljen placebo; grupa kojoj je dodijeljen dnevni dodatak flavanolu; i posljednja grupa, koja je uzela kombinovanu tabletu multivitamina i minerala koja je uključivala flavanole.

Poslije tri godine, utvrđeno je da su oni učesnici koji su uzimali multivitaminsko-mineralni suplement „poboljšali globalnu kogniciju, epizodno pamćenje i izvršnu funkciju“, primjećuje se u studiji, o kognitivnom starenju koje je se usporilo za 60 posto u poređenju sa onima koji su uzimali placebo.

Rezultati su objavljeni u časopisu Alchajmerova bolest i demencija.

„Prerano je preporučiti svakodnevnu suplementaciju multivitaminima kako bi sprečili kognitivni pad“, rekla je Bejker.

Za to postoji nekoliko razloga, objasnila je ona: pre svega, to je samo jedna preliminarna studija, a „potrebna su dodatna istraživanja u većoj i raznovrsnijoj grupi ljudi“.

„Ovo je prva pozitivna, obimna, dugoročna studija koja pokazuje da multivitaminsko-mineralni suplement za starije osobe može da uspori kognitivno starenje“, rekla je Marija Karilo, glavni naučni službenik Udruženja za Alchajmerovu bolest.

Karilo je naglasila da, za sada, dok ne bude više podataka, ljudi bi trebalo da razgovaraju sa svojim ljekarom o prednostima i rizicima svih dodataka ishrani, uključujući i multivitamine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad