WHO preporučuje smanjenu dozu Pfizerove vakcine za mlađe od 12 godina

Zdravlje 21. jan 202222:20 0 komentara
Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je da se produži upotreba smanjene doze Pfizerove vakcine među djecom uzrasta od pet do 11 godina.

Preporuka je objavljena nakon što je Strateška savjetodavna grupa stručnjaka (SAGE) za imunizaciju održala sastanak o evaluaciji vakcine koje se trenutno preporučuje za vakcinaciju osoba uzrasta od 12 godina i starijih.

Preporučena doza za mlađu populaciju je 10 mikrograma umjesto 30 mikrograma koja se daje osobama iznad 12 godina.

“Ova starosna grupa, od pet do 11 godina u grupi je najnižeg prioriteta za vakcinaciju osim djece s komorbiditetima”, rekao je predsjednik SAGA-e Alejandro Cravioto za medije.

Vakcina Pfizer/BioNTech već je odobrena za upotrebu u toj starosnoj grupi u nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Izrael i Evropsku uniju.

Načelnica Odjeljenja za vakcinaciju pri WHO Kate O'Brien, rekla je da su klinička ispitivanja pokazala da nema bojazni za primjenu Pfizerove vakcine među djecom od pet do 11 godina.

Panel je također preporučio da se četiri do šest mjeseci od primarne serije vakcinacije booster dozama Pfizerove vakcine vakcinišu prioritetne grupe, stariji i zdravstveni radnici.

“Zemlje sa umjerenom do visokom stopom vakcinacije trebalo bi da daju prioritet visoko rizičnim grupama kada je u pitanju vakcinacija booster dozom, prije nego što ponude vakcinu manje rizičnim grupama”, savjetuju stručnjaci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!