Oglas

Upozorenje nutricionista

Pretvarate krompir u "otrov" zbog naizgled beznačajne greške

author
N1 BiH
06. okt. 2025. 16:48
potato-3175463_1920
Pixabay

Prema nutricionistima, jedna naizgled nevina greška može se pretvoriti u stvarnu prijetnju našem zdravlju.

Oglas

Jedna od najpopularnijih namirnica na našoj trpezi je krompir – kuhan, pečen, pržen ili u salati, malo ko može reći ne. Međutim, kako upozoravaju nutricionisti, jedna naizgled beznačajna greška može biljku pretvoriti u opasnost po naše zdravlje.

Dugo je postojalo uvjerenje da je zagrijavanje krompira štetno jer proizvodi otrovne ili čak kancerogene supstance. Stručnjaci naglašavaju da to nije sasvim tačno – podgrijavanje krompira vas neće direktno otrovati niti povećati rizik od raka. Međutim, postoji jedna važna stvar na koju treba obratiti pažnju, prenosi Govorise.

Oglas

Šta se dešava sa krompirom kada ga podgrijemo?

Nutricionisti objašnjavaju da kada se krompir ponovo zagrijava, škrobna zrna počinju rekristalizirati. To znači da se škrob u krompiru preuređuje i mijenja svoju strukturu. Rezultat? Tekstura se mijenja, a krompir postaje teže probavljiv.

Osobe s osjetljivim želucem, sklone nadutosti ili osjećaju težine nakon obroka, mogu osjetiti značajnu nelagodu prilikom jedenja podgrijanog krompira. Drugim riječima, iako krompir možda ne postaje toksičan u hemijskom smislu, može postati "otrov" za vašu probavu.

Šta savjetuju stručnjaci?

Kako biste izbjegli neugodne probavne probleme, nutricionisti preporučuju da krompir konzumirate odmah nakon pripreme ili da ga upotrijebite u roku od nekoliko sati. Ako ga ipak trebate podgrijati, najbolje ga je kuhati na pari ili kratko peći u pećnici, umjesto da ga ostavite da odstoji dugo, a zatim ponovo kuhate.

Oglas

Dakle, zagrijavanje krompira vas neće otrovati niti izazvati rak, ali može uzrokovati probavne probleme i osjećaj težine.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama