Postoje neke namirnice za koje nema sumnje da su zdrave za redovnu konzumaciju - čak i svaki dan. Ako kažete svom ljekaru da ne možete proći dan bez kelja ili zdjelice zobenih pahuljica, vjerovatno će vam dati visoku ocjenu. Ali postoje i druge namirnice koje su malo zbunjujuće, poput tofua ili zobenog mlijeka.
Slično tome, jaja nisu tako jednostavna. Iako su jaja poznata po obilju hranjivih tvari (uključujući proteine), također sadrže holesterol. Da li to znači da su jaja jedna od onih namirnica koje je bolje uživati umjereno i ne svaki dan? Nastavite čitati kako biste saznali šta se događa s vašim tijelom ako jedete jaja svaki dan, prema registriranim dijetetičarima, piše Yahoo.
Da li su jaja zdrava?
U smislu da li su jaja zdrava namirnica, registrirana dijetetičarka Caroline Thomason, RD, CDCES, daje potvrdan odgovor. “Jaja su jedinstvena namirnica jer sadrže razne hranjive tvari koje su korisne za naše zdravlje,” kaže ona. Najvažnije hranjive tvari uključuju: proteine, nezasićene masti, vitamin D (jedan od rijetkih prehrambenih izvora ovog nutrijenta), željezo, B vitamine i holin (koji podržava mozak i nervni sistem).
Thomason objašnjava da se većina proteina u jajetu nalazi u bjelancu, dok se većina vitamina i minerala nalazi u žumancu. Iz ovog razloga, posebno je korisno jesti cijelo jaje, a ne samo bjelanca, kako biste unijeli što više hranjivih tvari.
Kao što će vam svaki dijetetičar reći, najbolja dijeta uključuje širok spektar zdravih namirnica. Iako su jaja puna hranjivih tvari, svakako ne sadrže sve što je tijelu potrebno. Ipak, registrirana dijetetičarka Maryann Walsh, RD, kaže da većina ljudi može jesti jaja nekoliko puta sedmično (čak i svaki dan) i uživati u njihovim prednostima bez ikakvih nedostataka. Bez obzira volite li ih kuhati tvrdo, pržena, pečena (i lista ide dalje), ako jedete jaja svaki dan, možete očekivati nekoliko pozitivnih promjena.
5 promjena koje možete očekivati kada počnete jesti jaja svaki dan
1. Imat ćete više energije
Ako obično preskačete doručak i počnete svaki dan sa tanjirom jaja, oba dijetetičara kažu da možete očekivati da ćete se osjećati energičnije tokom jutra. “Kombinacija proteina i masti u jajima može pomoći u održavanju gladi sa održivom energijom, što vam može omogućiti više energije u poređenju sa jutrom kada preskočite doručak,” objašnjava Walsh. Ako se zaista mučite da prebrodite jutra, jedenje nekoliko jaja umjesto preskakanja doručka moglo bi biti ključna promjena.
2. Lakše ćete se fokusirati
Hranjive tvari u jajima podržavaju zdravlje mozga, uključujući kognitivne funkcije. Holin u jajima je posebno značajan jer smanjuje upalu u mozgu i podržava komunikaciju moždanih ćelija i pamćenje. (Istraživanje iz 2018. godine pokazalo je da većina ljudi ne unosi dovoljno holina.) Thomason također ističe da su proteini i nezasićene masti u jajima zasitni i pomažu u regulaciji apetita – a ne osjećati glad svakako olakšava fokusiranje.
3. Možete Iskusiti Poboljšanje Raspoloženja
Ako počnete jesti jaja svaki dan, mogli biste primijetiti poboljšanje raspoloženja; postoji direktna veza između hranjivih tvari u jajima i boljeg mentalnog zdravlja. “Mozak je 60 posto mast, a kroz istraživanja smo vidjeli da postoji veza između unosa omega-3 masnih kiselina, poput onih u jajima, i poboljšanja mentalnog zdravlja,” kaže Walsh. Ovo je u oštrom kontrastu s hranom bogatom šećerom, koja je povezana sa štetnim utjecajem na mentalno zdravlje.
4. Možete iskusiti bolji vid
Vaše oči bi mogle biti saglasne sa vašim okusnim pupoljcima kada je riječ o jajima. Prema istraživanju objavljenom 2020. godine, koje je uključivalo više od 3.600 učesnika starijih od 49 godina, ljudi koji su jeli dva do četiri jaja sedmično imali su manju vjerovatnoću da će iskusiti kasnu fazu makularne degeneracije povezane sa starenjem (AMD), bolesti koja može uzrokovati zamagljen vid. Iako to možda nije tačno jedno jaje dnevno, moglo bi vas navesti da pažljivije gledate na ovu namirnicu u trgovini. Zašto? Jaja sadrže nutrijente prijateljske za vid.
“Lutein i zeaksantin smanjuju šanse za dobivanje očnih stanja povezanih sa starenjem kao što su makularna degeneracija ili katarakta,” rekla je Julia Zumpano, RD, registrirana dijetetičarka iz Cleveland Clinic’s Center for Human Nutrition, za Parade. “Ovi nutrijenti pomažu neutralizirati oksidativna oštećenja i filtrirati visokozračnu plavu svjetlost.”
5. Vaše srce će biti zdravije
Oba dijetetičara kažu da je mit da su jaja loša za zdravlje srca jer sadrže holesterol. “Istraživanja sugeriraju da su jaja nevjerovatno bogata hranjivim tvarima, a čak je i Američko udruženje za srce revidiralo broj žumanaca koje smatraju sigurnim za osobu da jede sedmično,” kaže Thomason. “Nova preporuka kaže da je čak i za ljude sa srčanim oboljenjima sigurno jesti pet žumanaca sedmično.”
Postoji jedna napomena, ipak. Walsh kaže da bi oni s porodičnom historijom visokog holesterola možda trebali ograničiti unos žumanjaka (gdje se nalazi holesterol u jajima). Ali, kao što je Thomason istakla prema smjernicama AHA, čak i s porodičnom historijom srčanih bolesti ili visokog holesterola, i dalje je sigurno jesti do pet žumanjaka sedmično.
Iako su jaja zdrava namirnica, oba dijetetičara ističu da ne sadrže ugljikohidrate ili vlakna – dvije ključne hranjive tvari koje bi trebale biti uključene u svaki obrok. Iz tog razloga, preporučuju da upotpunite svoj obrok kombinirajući jaja sa hranom koja sadrži ove hranjive tvari, kao što su povrće, voće, integralni tost ili zobene pahuljice. “Jaja mogu biti odličan način za povećanje unosa povrća u vašu ishranu. Neki primjeri su omleti, kiševi i fritate,” predlaže Walsh.
Dok vaše zdravlje može imati koristi na mnogo načina od uključivanja jaja u vašu ishranu, vrijedi ponoviti da je konzumacija raznovrsnih namirnica bogatih hranjivim tvarima ključ za unos svih nutrijenata koje vaše tijelo treba. Ali kada je riječ o hrani koja vrijedi redovno jesti, jaja su odlična opcija za prioritet.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!