Zdravi crni prah: Aktivni ugljen “čistač” organizma

Zdravlje 19. sep 202214:29
PIXABAY

Nekada se aktivni ugljen smatrao ultimativnim protivotrovom, a danas ga možemo naći u mnogim proizvodima, kako kozmetičkim, tako i prehrambenim te onim za domaćinstvo.

Aktivni ugljen je fini, crni prah bez mirisa koji se još od davnina koristio za detoksikaciju organizma, jer ima snažnu sposobnost vezivanja toksina i otrovnih tvari. Dobija se od koštanog ugljena, ljuski kokosa, treseta, ugljena, košpica maslina, piljevine ili pak naftnog koksa. Dobijeni ugljen aktivira se preradom na visokim temperaturama koje mijenjaju njegovu unutrašnju strukturu, smanjuju veličinu pora i povećavaju površinu, zbog čega je porozniji od običnog ugljena.

Zdravstvene prednosti aktivnog ugljena

Porozna struktura aktivnog ugljena upija toksine i tako spriječava da oni uđu u organizam, pa ga doktori često koriste kod ublažavanja posljedica trovanja ili predoziranja lijekovima. Međutim, aktivni ugljen nije efikasan kod svih slučajeva trovanja. Neka istraživanja pokazala su da nema učinka kod trovanja alkoholom, teškim metalima, željezom, litijumom, kalijumom i kiselinama.

Poboljšava funkciju bubrega

Bubrezi su, uz jetru, najveći filter našeg organizma kroz koje dnevno prođe zavidna količina štetnih tvari. Aktivni ugljen smanjuje otpadne tvari koje bubrezi moraju filtrirati, što je posebno korisno kod pacijenata koji pate od hronične bolesti bubrega te ne mogu izlučivati ureu i ostale toksine iz organizma. Aktivni ugljen veže se za ureu i pomaže u njenoj eliminaciji.

Ublažava sindrom ribljeg mirisa

Trimetilaminurija ili sindrom ribljeg mirisa uzrokuje neugodan miris tijela, kako mu i samo ime govori, “na ribu”. To je genetsko stanje kod kojeg se u tijelu nakuplja trimetilamin, jedinjenje mirisa sličnog onome trule ribe i nalazi se u urinu i znoju.

Studije su pokazale da aktivni ugljen može pomoći u vezivanju malih mirisnih jedinjenja poput trimetilamina i povećati njegovo izlučivanje.

Može smanjiti loš holesterol

Aktivni ugljen može pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola, jer ga u crijevima može vezati na sebe, kao i žučne kiseline koje ga sadrže. U jednom istraživanju ispitanici su uzimali 24 grama aktivnog ugljena na dan te su nivo holesterola smanjili za čak 25 odsto. Ali, potrebno je još mnogo istraživanja kako bi se potvrdila korelacija aktivnog ugljena i holesterola.

Spriječava opstipaciju

Jedna od najčešćih upotreba aktivnog ugljena jeste za liječenje opstipacije i ublažavanje posljedica konzumiranja pokvarene ili otrovne hrane. Aktivni ugljen na sebe veže sve toksine i otrove, a ne neutralizuje želučanu kiselinu.

Kozmetička primjena

Osim u zdravstvene, aktivni ugljen koristi se i u kozmetičke svrhe. Posljednjih godina sve se češće pojavljuje u preparativnoj kozmetici pa ga tako možemo naći u maskama, pilinzima, šamponima ili pastama za zube. Ali, kako biste iz aktivnog ugljena izvukli ono najbolje, ne treba da trošite novac na silne preparate, jer sve što vam treba jeste nekoliko tableta aktivnog ugljena koji i inače koristite.

Kako uzimati aktivni ugljen?

Aktivni ugljen možete pronaći u tabletama, granulama, kapsulama ili prahu te ga je najbolje kupiti u apoteci. Tabletu je potrebno zgnječiti između dvije kašike, razmutiti u malo vode i popiti, a granule i prah potrebno je samo promiješati s vodom.

Kako biste spriječili toksine da uđu u krv, aktivni ugljen trebalo bi da uzimate što prije, dakle, unutar jednog sata od konzumiranja rizičnih tvari.

Rizici korištenja

Uzimanje aktivnog ugljena nema štetne posljedice ni za odrasle ni za djecu, ali samo ako se uzima umjereno. Prekomjernim konzumiranjem aktivni ugljen može početi da apsorbuje i one dobre tvari iz organizma, što ga može oslabiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar