Balkanski kartel: Zaplijenjeno 2,7 tona kokaina, u Srbiji uhapšene 4 osobe

Crna Hronika 01. sep 202310:48 0 komentara
Screenshot YouTube

U međunarodnoj akciji koju su predvodili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, u saradnji sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal i BIA, a u koordinaciji sa Evropolom i više evropskih policija, na jedrilici u Atlantskom okeanu zaplijenjeno je 2,7 tona kokaina, dok je u Srbiji sa još trojicom osumnjičenih uhapšen organizator ove organizovane kriminalne grupe S.K. (1953).

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, pored S.K, u Srbiji su uhapšeni i članovi ove organizovane kriminalne grupe N.S. (1988), N.S. (1980) i B.K. (1983), prenosi Euronews.

Istragu o ovoj organizovanoj kriminalnoj grupi, kriminalistička policija Policijske uprave za grad Beograd pokrenula je januara 2022. godine zbog sumnje da se bavi krijumčarenjem kokaina na veliko iz Južne Amerike u EU, a aktivnosti protiv ove mreže proširene su na druge svjetske policije i koordiniranom istragom koju vodi Evropol, u okviru operativne radne grupe “Balkanski kartel”.

U operaciji koju je, uz koordinaciju Evropola, predvodila Srbija učestvovali su nadležni organi Španije, Brazila, Hrvatske, Francuske, Poljske, Portugalije i Slovenije.

Na osnovu zajedničkog operativnog rada 24. avgusta ove godine uhapšeno je šest osoba, od kojih četiri na teritoriji Srbije, izvršen pretres 15 stanova, zaplijenjeno 2,7 tone kokaina, dva vozila visoke klase, skupoceni satovi i preko 550.000 evra. Takođe, u sklopu finansijske istrage, blokiran je veliki broj bankovnih računa i nekretnina.

Sumnja se da je ova organizovana kriminalna grupa transportovala kokain iz Južne Amerike, da je obezbjeđivala jedrilice i da se slanje pošiljki obavljalo uz korišćenje šifrovane platforme za komunikaciju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!