Banjalučki tužilac u optuženičkoj klupi: Odbio da se izjasni o krivici

Crna Hronika 02. feb 202313:14
BIRN

Branko Bjelajac, tužilac u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka odbio je danas da se izjasni o krivici po optužnici za zloupotrebu službenog položaja.

Tužilac Bjelajac je u Okružnom sudu u Banjaluci izjavio da je poziv za izjašnjenje dobio juče i nije mogao za kratko vrijeme da angažuje ni advokata, piše Srpskainfo.

Srđan Forca, sudija za prethodno saslušanje je uzvratio da su optuženom u dva navrata pokušavali dostaviti poziv za saslušanje, ali bezuspješno.

Nakon toga, poziv je dostavljen i na radno mjesto optuženog.

“Optužnicu ste primili još 19.januara i imali ste sasvim dovoljno vremena da angažujete advokata. Za ovo krivično djelo odbrana nije obavezna. Ako odbijate da se izjasnite o krivici, ja ću u skladu sa ovlaštenjima i zakonima konstatovati da negirate krivicu”, naveo je Forca.

Bjelajac je insistirao da se u zapisnik unesu i njegove riječi kako je tek juče dobio poziv i da se bez advokata neće izjasniti o krivici, što je izazvalo i raspravu između njega i sudije.

“Pišite sve što smatrate da treba, kao što ste i sada pisali i kroz Zahtjev za izuzeće i kroz pismo Sudu”, naveo je Forca i zaključio ročište.

Inače, Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala je podiglo optužnicu protiv Bjelajca, za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja.

U optužnici se navodi da je Bjelajac u vremenskom periodu od 5. marta 2015. do 23. januara 2018. godine kao postupajući tužilac u jednom predmetu OJT Banjaluka, u kojem je donesena presuda, koja je postala pravosnažna u julu 2014. godine, nije izvršio službenu dužnost.

U pomenutom slučaju, nakon presude Osnovnog suda u Banjaluci iz za krivično djelo prevara, osuđeni Adis Dedić nije postupio po pravosnažnoj presudi i oštećenom nije nadoknadio učinjenu štetu.

Usljed propuštanja tužioca Bjelajca, za oštećenog K. S je nastupila imovinska šteta u iznosu od 3.732 KM, dok je istim postupanjem osuđenom Dediću pribavio korist, jer osuđeni nije izdržao kaznu zatvora utvrđenu u uslovnoj osudi.

Shodno tome, stoji u optužnici, tužilac Branko Bjelajac je kao službeno lice neizvršenjem svoje službene dužnosti pribavio korist jednom licu, te drugome nanio štetu, navodi Srpskainfo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar