Filmska akcija u Španiji: Razbijen ogranak balkanskog narkokartela, zaplijenjena skoro tona kokaina (VIDEO)

Crna Hronika 18. feb 202407:44 0 komentara

Španska nacionalna policija saopštila je danas da smatraju da su "potpuno razbili" ogranak balkanskog kartela koji je djelovao iz provincije Valensije, rukovodeći velikim pošiljkama kokaina koji je distribuirao širom mediteranske obale. Ovo je jedna od najaktivnijih kriminalnih organizacija za trgovinu drogom albanskog porijekla, u kojoj je zaplijenjeno više od 820 kilograma kokaina i uhapšeno 17 osoba, uključujući vođu grupe, u tri različite faze.

U izvršenih osam pretresa oduzeto je 226.500 evra u gotovini, tri GPS uređaja za detekciju elektronskih uređaja, 13 vozila (pet sa duplim dnom, inače skrovišta za prevoz droge) i dva inhibitora, između ostalog. Istraga, koju je sprovela jedinica za drogu i organizovani kriminal (UDICO) Nacionalne policije Valensije uz podršku centralnog Udico-a, imala je saradnju sa HSI (International Securiti Investigations), operativnom sekcijom američke agencije koja bavi se nacionalnom bezbjednošću te zemlje.

Istraga duga više od godinu dana

Operacija Alianza-Colaborazione je razvijena dvanaest mjeseci i sprovedena je u tri faze izvršenja.

POLICÍA NACIONAL ESPANA / SCREENSHOT

Istraga je počela početkom 2023. godine nakon saznanja za postojanje kriminalne organizacije koja je, predvođena albanskim državljanima koji žive u Valensiji, bila posvećena krijumčarenju kokaina velikih razmjera, kao i pranju novca.

Najprije je u potpunosti identifikovan vođa organizacije, koji je upravljao nekoliko kompanija sa sjedištem u našoj zemlji, koristeći vrhunska vozila za svoja putovanja.

Sastanci mafije u vešeraju

Agenti su identifikovali druge članove kriminalne mreže, što im je omogućilo da preciziraju njenu strukturu, kao i otkrivanje nekoliko luksuznih kuća i industrijskih skladišta u različitim dijelovima Valensije koje je organizacija imala.

Pored toga, locirali su i autopraonicu koju je kriminalna mreža koristila kao nervni centar, pošto su se tu održavali glavni sastanci radi raspodjele funkcija i davanja instrukcija članovima grupe.

Faze policijske operacije

Prošlog jula, istražitelji su otkrili dva vozila koja pripadaju kriminalnoj organizaciji u l'Elijani. Po izlasku iz tog područja presretnuta su oba vozila i utvrđeno je da su u njima bili kontejneri u kojima se nalazilo ukupno 100 paketa kokaina.

POLICÍA NACIONAL ESPANA / SCREENSHOT

Agenti su uhapsili dvojicu vozača, koji su obavljali funkciju “kurira” i odlazili u zajednicu Mursija kako bi isporučili narkotičnu supstancu drugim grupama za trgovinu drogom.

U septembru prošle godine, drugo vozilo kriminalne grupe presretnuto je nakon što je pobjeglo velikom brzinom i pregazilo agenta u Muserosu, a nalazilo se nekoliko kilometara dalje od mjesta gdje je bilo napušteno sa 40 kilograma kokaina unutra.

Treća faza, u dvije faze

Konačno, prošlog januara, u Benikasimu, istražitelji su otkrili kombi i vozilo u sumnjivom stavu koji su navodno povezani sa organizacijom.

Agenti su počeli da nadgledaju i odlučili da presretnu oba vozila, pri čemu je kombi pobjegao u akciji koja je učesnike u saobraćaju “izložila ozbiljnom riziku”, kako je precizirala Nacionalna policija u saopštenju.

Nakon potjere, policajci su uhapsili vozača kombija dok je pokušavao da pobjegne. Unutra su pronašli 320 kilograma kokaina skrivenog u kartonskim kutijama.

“Veoma sofisticirana” organizacija

U posljednjoj fazi policijske akcije izvršeno je osam pretresa kuća i mesta koje koriste pripadnici kriminalne mreže. Među ovim akcijama izdvaja se zaplijena još 350 kilograma kokaina u jednoj od kuća, kao i više od 200.000 evra u gotovini u drugom od pretresa.

POLICÍA NACIONAL ESPANA / SCREENSHOT

Neophodno je istaći i “visok nivo sofisticiranosti razbijene zločinačke organizacije”, navodi Nacionalna policija.

U stvari, agenti su zaplenili različite elektronske uređaje kao što su napredni GPS ometači i mikrofoni kako bi izbjegli uređaje za praćenje i slušanje.

U zatvor bez kaucije

Osumnjičeni su privedeni pravdi, a dežurni sudovi su na zahtjev Tužilaštva za borbu protiv droge naložili svima pritvor. Pored toga, istražitelji su uhapsili i članove organizacije zadužene za obezbjeđivanje logistike i infrastrukture neophodne za razvoj nezakonite aktivnosti, upravljanje ugovorima o zakupu različitih kontrolisanih nekretnina.

Operacija je zadala težak udarac istočnjačkim organizacijama osnovanim u Španiji, prilikom čega je postignuta potpuna demontaža grupe hapšenjem njenih 17 članova zbog navodnih krivičnih dejla pripadnosti kriminalnoj organizaciji, trgovine drogom, pranja novca i napada na policijske službenike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!