Još uvijek se traga za dvostrukim ubicom Aleksom Micanom

Crna Hronika 15. sep 202309:25 0 komentara
N1/Ilustracija

Još uvijek traje potraga za dvostrukim ubicom Aleksom Micanom koji je pobjegao iz zeničkog zatvora, tačnije nije se vratio sa dopusta, potvrdio je za N1 glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Elvedin Fišek.

Kako nam je kazao Fišek, Mican još uvijek nije lišen slobode, te je u toku pretraga terena.

“Provjeravaju se operativne operacije mogućeg nestanka. Policijske snage su na terenu i angažovane su na intenzivnom traganju”, rekao je glasnogovornik MUP-a ZDK-a.

Mican je, podsjetimo, 2004. godine ubio Senada Lepiricu i Adema Ćatića, radnike firme “IT Computers”, u stanu koji je unajmio u naselju Mojmilo, a zatim je ukrao pet laptopa. U radnike je ispalio 12 metaka. Osuđen je na 25 godina, a odslužio je 19 godina.

Iz KPZ Zenica pobjegao Aleksa Mican, osuđen za dvostruko ubistvo: Nije se vratio sa dopusta

Rusmir Isak, novoimenovani direktor Kazneno-popravnog zavoda Zenica, kazao je da se Mican jučer trebao vratiti sa dopusta, a kako nije, za njim je raspisao potjernicu.

Dodao je i da je on tek preuzeo funkciju direktora KPZ Zenica, te je po preuzimanju zatekao da Micana nema.

Odobrenje za dopust

Javnost se pita kako je uopšte moguće da dvostruki ubica izađe na dopust.

Isak kaže da je Mican koristio vanzavodske pogodnosti, te da ih je i ranije, prema njegovim informacijama, već koristio.

“Dato je odobrenje da koristi dopust nakon što su se dobila potrebna mišljenja. MUP je dao pozitivno mišljenje, odgajatelji”, pojasnio je Isak, ponovivši da nije on potpisao odobrenje nego raniji direktor.

Kako neslužbeno saznajemo, postoji mogućnost dopusta u određenoj fazi na izdržavanju kazne. Podnese se zahtjev za pogodnosti, te uprava zatvora udovolji ili ne udovolji, s tim da se moraju konsultovati sa policijom na čijem je prebavalištu zatvorenik, ali i sa Ministarstvom pravde BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad