Lažno se predstavljao kao geometar, za ubistvo dobio 17 godina zatvora

Crna Hronika 20. jan 202317:21
Izvor: RTV Hit/Ilustracija

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv Aladina Bisera (38) optuženog za ubojstvo starije osobe počinjeno u Jagodnjaku kod Brčkog, u svibnju 2021. godine.

Kako navode iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH, nakon suđenja pred sudovima distrikta Brčko, on je pravomoćno osuđen na 17 godina zatvora za ubojstvo iz koristoljublja, budući da je dokazano da je obrtnika Fethiju Mihmića lišio života s ciljem da zadrži prevareno pribavljen novac od žrtve.

Biser je procesuiran i pravomoćno o osuđen, jer je ciljem da zadrži prevarno pribavljen novac od žrtve, kako bi izbjegao da ga vrati, planirao, pripremio, a zatim i počinio ubojstvo Mihmića.

Kako se navodi u optužnici, koju je Tužiteljstvo u cijelosti dokazalo, Biser je 31. svibnja 2021. godine, oko 7.30 sati, vozilom odvezao Mihmića u naselje Jagodnjak, a zatim ga na makadamskom putu, koji to naselje povezuje s Donjom Skakavom, izveo i poveo u obližnju šumu, gdje mu je udarcima štilom za sjekiru u predjelu glave, desnog ramena i lijeve šake nanio povrede uslijed kojih je nastupila smrt žrtve.

Ubojstvo iz koristoljublja prethodilo je dugogodišnje poznanstvo optuženog i žrtve, pri čemu je optuženi u posljednje tri godine, lažno se predstavljajući kao geometar, konstantno uzimao novac od Mihmića da bi mu navodno osigurao kupovinu nekretnine od distrikta Brčko.

U namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, lažno mu je prikazivao da može osigurati potrebne dozvole i putem geometra ubrzati postupak, ali da mu mora davati novac za navodne takse, postupke licitacije i geodetsku naknadu. Kako mu je Mihmić povjerovao, u više navrata mu je predao oko 80 000 maraka, pri čemu ga je Biser radi plaćanja kontaktirao putem telefona, lažno se predstavljajući kao geometar Svetozar Vasiljević.

Nakon ubojstva, kako ističu iz Tužiteljstva, Biser je ubrzo otkriven i uhićen, a 2. lipnja 2021. godine predat je Tužiteljstvu Distrikta na daljnje procesuiranje tijekom kojeg mu je odmah određen pritvor.

Trajanje pritvora prema Biseru, na prijedlog Tužiteljstva, produženo je i nakon podizanja optužnice 26. studenoga 2021. godine, kojom je optužen za kazneno djelo “Ubistvo iz koristoljublja”.

Kao i u najvećem broju ranije rasvijetljenih ubojstava u Brčkom, počinitelj je i u ovom slučaju brzo otkriven, a istraga protiv njega okončana je podizanjem optužnice za manje od šest mjeseci, navodi se u priopćenju Tužiteljstva.

Nakon glavnog pretresa, on je u rujnu prošle godine pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH nepravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 19 godina. Po žalbi odbrane, Apelacioni sud distrikta Brčko nedavno je izmijenio prvostupanjsku presudu u odluci o kazni pravosnažno osudivši Bisera za ubistvo iz koristoljublja na zatvorsku kaznu od 17 godina.

Time je ovaj slučaj dobio konačni epilog pred pravosuđem distrikta Brčko, nakon što je cjelokupan postupak, uključujući tužiteljsku istragu, glavni pretres i žalbeni postupak pred sudovima, okončan za nešto više od jedne i pol godine, stoji u priopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar