Par iz Bosanske Krupe osuđen: Lagali da im je sin bolestan i sakupljali novac za njega, prevarili ljude za 138.300 KM

Crna Hronika 08. jul 202417:17 0 komentara
Fena

Općinski sud u Bosanskoj Krupi nepravosnažno je osudio vanbračne supružnike Sadrija Elvisa (32) i Bećirević Fahretu (27) iz Bosanske Krupe jer su lažnim prikazivanjem činjenica doveli u zabludu veći broj lica da vrše uplate na ime humanitarne pomoći za liječenje njihovog malodobnog sina kojemu liječenje nije bilo potrebno. Kako se navodi u prvostepenoj presudi, tako su skupili i u svoju korist potrošili 138.300,97 KM.

Na navedeni način vanbračni supružnici su počinili krivično djelo prevare.

Sud je prvooptuženom Sadrija Elvisu izrekao kaznu zatvora u trajanju od 8 mjeseci, te mu istovremeno uz njegov pristanak kaznu zatvora zamijenio radom za opće dobro na slobodi u trajanju od 70 radnih dana. Drugooptuženoj Bećirević Fahreti izrečena je uvjetna osuda u trajanju od 6 mjeseci zatvora s rokom provjeravanja od 2 godine.

Sud je po prijedlogu Tužilaštva izrekao mjeru kojom se optuženima oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u ukupnom iznosu od 138.300,97 KM.

“Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je u postupku dokazalo da su vanbračni supružnici ovu prevaru izvršili u periodu od 01.01.2015. godine do 14.02.2023. godine služeći se društvenim mrežama, te da je na takav način na njihove privatne transakcijske račune izvršeno ukupno 2398 uplata fizičkih i pravnih lica”, navodi se u presudi, penosi Tužilaštvo USK.

Na ovu presudu optuženi imaju pravo žalbe.

Upozorenja na mrežama

Sadrija je postao poznat kao prevarant i na njega su mnogi upozoravali putem društvenih mreža.

Iz Centra za socijalni rad u Bosanskoj Krupi, gdje živi Sadrija, su upozrili na prevaru prije nekoliko godina. Naveli su da su Elvis i njegova nevjenčana supruga Fahreta Bećirević više puta objavljivali brojeve žiro računa i fotografije djece i tako stekli određenu imovinsku korist.

“Sve troje djece, za koju oni navode da su bolesna i da su im potrebna sredstva za liječenje, smještena su u Ustanovu za zbrinjavanje maloljetne djece. Jedno je smješteno odmah po rođenju, jer je majka izjavila da nema uslova da ga prihvati, a ostalo dvoje djece je odvedeno uz asistenciju policije zbog grubog zanemarivanja i zapostavljanja”, saopštili su 2018. godine iz Centra za socijalni rad Bosanska Krupa.

Još tada je protiv Sadrije i Bećirević pokrenut krivični postupak. No, nastavili su objavljivati apele za posebnu hranu, CT snimanja, ogrijev za zimu itd.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!