Iranski glasači izabrali umjerenog kandidata za novog predsjednika

Svijet 06. jul 202416:50 0 komentara
REUTERS/Thaier Al-Sudani

Novoizabrani, iranski predsjednik, koji je pobijedio tvrdolinijaškog rivala na izborima, pozvao je Irance u subotu da ostanu uz njega na "teškom putu koji je pred njima" javlja Reuters te dodaje kako će novi predsjednik umjerene struje vjerovatno biti ograničen u tome koliko promjena može izvršiti.

Masoud Pezeshkian, jedini umjereni kandidat od četiri kandidata za predsjednika Islamske Republike, pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora. On će zamijeniti tvrdolinijaškog predsjednika Ebrahima Raisija, koji je poginuo u padu helikoptera u maju.

Pezeshkian, 69-godišnji kardiohirurg, obećao je da će promovisati pragmatičnu vanjsku politiku, ublažiti tenzije zbog zaustavljenih pregovora s velikim silama oko oživljavanja nuklearnog pakta iz 2015. i da će poboljšati izglede za društvenu liberalizaciju i politički pluralizam.

Međutim, Reuters ističe da su mnogi Iranci skeptični u pogledu njegove sposobnosti da ispuni svoja predizborna obećanja jer je vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei, a ne predsjednik, vrhovni autoritet u Islamskoj Republici.

Nakon što rezultate glasanja potvrdi tvrdolinijsko tijelo za nadzor izbora i odobri ih Khamenei, Pezeshkian će u narednim danima položiti zakletvu pred parlamentom u Teheranu.

Izlaznost na izborima je bila skoro 50% na izborima u petak, nakon historijski niske izlaznosti u prvom krugu glasanja 28. juna.

Pezeshkian je uspio pobijediti sa izbornom jedinicom za čije se jezgro vjerovalo da su uglavnom urbana srednja klasa i mladi – koja je bila uvelike razočarana godinama sigurnosnih promjena koje su gušile svako javno neslaganje prema politici države.

Jedan iranski izvor je rekao da Pezeshkian uživa insajderski status i blisku vezu s Khameneijem i da bi možda mogao izgraditi veze između frakcija kako bi postigao umjerenost, ali ne i doveo do temeljnih promjena za kojima mnogi Iranci čeznu.

Pezeshkijanova pobjeda podigla je nadu u otopljavanju iranskih odnosa sa Zapadom što bi moglo stvoriti prostor za smirivanje nuklearnog spora sa svjetskim silama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!