Street Art Festival donosi nove murale na mostarskim fasadama

Foto 06. sep 202116:15
Izvor: Anadolija

Grad Mostar desetu godinu zaredom domaćin je Street Art Festivalu, koji je i ove godine ugostio najveća regionalna i svjetska imena ulične umjetnosti. Otvaranje festivala još u petak obilježeno je interaktivnim audio i videomapping performansom koji kombinuje 3D grafiku i tehnologiju mapiranja projekcija na Starom mostu, simbolu Mostara, ali i Bosne i Hercegovine.

“Deset godina smo prisutni u kulturnom životu Mostara povezujući ljude sa umjetnošću. Uspjeli smo uz pomoć i saradnju sa domaćim, regionalnim i stranim umjetnicima naš grad učiniti prepoznatljivim mjestom u street artu. Ulice Mostara su i ove godine umjetnička pozornica, a deseto jubilarno izdanje festivala je zapravo produkt omladinskog aktivizma, entuzijazma, ustrajnosti i vizija koje su izrasle u ambiciozan koncept”, objasnila je organizatorica Marina Đapić.

Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor:
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija

Erik Burke i ove godine je jedan od umjetnika koji slika murale u Mostaru. Američki umjetnik kaže da je suština ove umjetnosti u tome da se umjetnik izražava bez ograničenja. U Americi inače postoji mnogo festivala murala, ali i mnoge kontrole, što na Balkanu nije slučaj.

“Lijepo je doći na mjesto gdje možete biti sami, kreativni i slijediti viziju, a da vam niko ne kaže na ovaj način možete ili ne možete“, rekao je Burke.

Osim oslikavanja murala na desetak lokacija, festival donosi i dodatne programe u sklopu kojih su u planu razgovori sa umjetnicima i muzički događaji. Dosad su umjetnici iz svijeta u sklopu festivala naslikali oko 200 murala na zgradama u Mostaru, dajući gradu novi sjaj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar