Bejbi Lažanja na kineskom Evrosongu

Kolumne 10. maj 202415:25 0 komentara
Draža Petrović (N1)

Drugom dolasku kineskog predsednika Si Đinpinga u zemlju Srbiju prethodio je Uskrs, koji je Srbija obeležila prvim dolaskom Gospoda Isusa Hrista u Grocku.

Tamo su ga sačekali Jovana Jeremić i njen izabranik, biznismen, na uskršnjem doručku koji se direktno prenosio na Televiziji Pink, a u odboru za doček Isusa Hrista u Grockoj bili su i drugi ugledni hrišćani koji žive na TV Pink i godinama čekaju da se Isus prvi put ukaže u Grockoj.

Prigodan govor spremio je izabranik Jovane Jeremić, biznismen, koji je prisutne pozdravio tradicionalnim vaskršnjim pozdravom: “Hristos se rodi!”, a prisutni su mu odgovorili tradicionalnim vaskršnjim otpozdravom: “Uuupppsss… Ne kaže se Hristos se rodi, to je za Božić…”

Onda se izabranik, biznismen, ispravio, te prisutne pozdravio tradicionalnim pinkovskim vasršnjim pozdravom: “Hristos je do jaja!”, našta su prisutni odgovorili: “Vaistinu do jaja!” i organizovano dovatili farbana jaja radi poznate manifestacije zvane udri jaja na veselje.

Bilo je baš kul dočekati Isusa u Grockoj, ali se već sutradan trebalo spremiti za doček predsednika velike bratske države koja se skraćeno zove PRC, predsednika, dakle, People’s Republic of China, među srpstvom poznatije kao Kina.

Da Kinezi nemaju autorska prava na ime PRC, Srbija bi trebalo da se zove Republc of PRC, jer sve što se dešava u Srbiji liči na to, pa zato valjda Srbi vole predsednika PRC-a, čak toliko, da su u čast visokog gosta prekinuli direktna prenos prvog polufinala Pesme Evroviziije na prvom programu RTS-a, da bi videli kako predsednik Republike Srbije dočekuje lidera PRC-a na aerodromu.

U kadru je bio avion na kome je pisalo China, i u kadru prekinute Pesme Evrovizije minutima se video samo taj avion, a onda je iz aviona izašao predsednik PRC-a i mahnuo.

-People Republic of China 12 points! Ili na francuskom – douze points! – rekao je voditelj ovog segmenta Pesme Evrovizije, predsednik Aca Srbin, koji je tog dana privremeno promenio nadimak u Aca Kinez.

Onda su svi nagrnuli da se zdrave sa predsednikom bratskog i prijateljskog PRC-a, najpre čovek koji je na beogradskom aerodromu vaskrsao dva dana posle Uskrsa, samim tim dva dana posle Hrista, Toma Grobar sa suprugom Dragicom.

-Toma Grobar vaskrse – rekao je predsednik PRC-a, Si Đinping, a onda su svi ostali članovi kineske delegacije, njih 400, uglas rekli: “Vaistinu vaskrse!”

-U jbt, ima ih ko Kineza! – zabrinuo se predsednik Aca Srbin, za tu priliku Aca Kinez, gde će da smeste toliku delegaciju, ali je ipak bio hladnokrvan ko mandarin.

Za to vreme i dalje je u Malmeu trajala Pesma Evrovizije, dok je na prvom programu srpskog javnog servisa i dalje trajala kineska kopija Evrosonga. Kinezi su do sada uspeli da naprave kopije poršea, ajfona, Santorinija i Pariza, a sada su uz pomoć srpskih eksperata napravili i kopiju Pesme Evrovizije, koja i nije neka baš verna kopija – dok je na pravom Evrosongu u Švedskoj u to vreme pevao hrvatski predstavnik Bejbi Lazanja, na kineskom Evrsongu na RTS-u je paralelno nastupao Bejbi Lažanja, neki tip što namešta naočare kažiprstom i ništa ne peva. Samo ponekad uzdiše.

-E sada, braćo i sestre, sutra ispred Palate Srbija moramo da napravimo kinesku kopiju spontanog dočeka brata Sija – rekao je Bejbi Lažanja svojim saradnicima, pa se sutra to i desilo.

Hiljade ljude ukrcano je u autobuse i dovezeno da napravi kinesku kopiju spontanosti, kao i kinesku kopiju oduševljenja i kinesku kopiju ljubavi prema Kini i bratu Siju.

-Toliko volim Kinu i brata Sija da ću se sutra odmah učlaniti u Kinološki savez Srbije, gde ću da radim na daljem razvoju srpsko-kineskih odnosa – kažu da su svi dovezeni ispre Palate Srbija to izjavili, i već sutra otišli da se učlane u Kinološki savez Srbije, ali su ih službenici Kinološkog saveza odbili, pod čudnim izgovorom.

U Kini jedu pse, rekli su im, tako da ljubitelje Kine ne primaju u Kinološki savez Srbije.

-Aha, čudni neki ljudi kad Kineze ne primaju u Kinološki savez – začudili su se kineski spontano okupljeni naprednjaci, koji često ne shvataju ovaj savremeni svet gde čak i srpski Kinološki savez, napravljen, po naprednjačkoj logici, sa ciljem da proučava bratsku Kinu, radi protiv bilateralnih odnosa Srbije i Kine.

I tako se taj veličanstveni doček završio ko u onom vicu kada Srbin ulazi u kinesku radnju, pa pita Kineza: “Ti ceo današ stojiš. Nemaš proširene vene?”

A Kinez kaže: “Nema. Doneće sutra!”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!