15. Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo predstavio program Retrospektiva

Kultura 23. jun 202315:17 0 komentara
Omladinski film festival Sarajevo

15. Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo ove godine predstavlja novi revijalni filmski program dugometražnog filma - OFF Retrospektiva.

OFF Retrospektiva je filmski program Telemach Omladinskog Film Festivala Sarajevo. U ovom programu Festival prikazuje digitalno restaurirane filmske klasike te filmove domaće i strane starije produkcije koji ponovo svoje premijere. Retrospektiva je od 2023. godini zvanični revijalni program Festivala, saopštili su iz Direkcije Festivala.

“Ideja je mlađim generacijama publike, gostima i posjetiocima ponuditi kvalitetan sadržaj projekcijama starijih produkcija i filmskih klasika”, rekao je direktor OFF-a Kenan Musić.

U prvoj godini realizacije ovog programa, OFF će predstaviti tri domaća filma. To su filmovi: “Teško je biti fin”, reditelja Srđana Vuletića, “Grbavica”, rediteljice Jasmile Žbanić i film “Naša svakodnevna priča”, rediteljice Ines Tanović.

Riječ je o produkcijama iz 2006. i 2007. te 2015. godine i višestruko nagrađivanim filmovima.

Film “Teško je biti fin” premijerno je prikazan 2007. na 13. Sarajevo film festivalu na kojem je Saša Petrović dobio nagradu “Srce Sarajeva za najboljeg muškog glumca”. Film je bio bosanskohercegovački kandidat za Oscara. I film Ines Tanović “Naša svakodnevna priča” bio je bh. kandidat za Oscara, a od nagrada izdvaja se ona na festivalu u Vilniusu kada je Uliks Fehmiu dobio priznanje za najbolju mušku ulogu. U ovogodišnjem program OFF Retrospektiva gledaoci će još jednom imati priliku vidjeti film rediteljIce Jasmile Žbanić “Grbavica”, koji je dobitnik nagrade Zlatnik medvjed na Berlinaleu.

Program OFF Retrospektiva će se prikazati u sklopu Vils Summer Screen i Poli Open Air Gimnazijska. Kompletan program biće predstavljen 6. jula na generalnoj press konferenciji Festivala.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!