20. izdanje Festivala RUTA u pet godina

Kultura 29. maj 202416:12 0 komentara

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u četvrtak, 30. maja u 19:30 sati, biti će izvedena opera “Madama Butterfly” u režiji Tadije Miletića, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestro Josip Šego.

U subotu, 1. juna u 20:00 sati, u parku Banjska Ilidža, nastavlja se program Narodnog pozorišta Sarajevo „Kultura na ulice“, u sklopu kojeg će publika moći uživati u nastupu kulturno-umjetničkog društva „Lola“ pod nazivom „Kroz sokake tradicije“.

Kamerni Teatar 55 domaćin je regionalnog festivala RUTA. Ovaj događaj donosi najbolje predstave teatara iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine. Za pet godina postojanja, festival je dosegao 20 izdanje.

Festival Ruta, putujući kroz sve države bivše Jugoslavije tokom jedne godine, ne samo da pruža publici priliku da istraži teatarsku scenu regiona, već omogućava i teatarskim profesionalcima da unaprijede svoje vještine i karijere.

“Ruta je već uveliko pomogla dogovorima, koprodukcijama. Već je nastalo nekoliko novih koprodukcija između pozorišta u regionu i na taj način pomaže i mladim glumcima, rediteljima, dramaturzima, piscima da svoj zanat prošire van krugova sopstevnih zemalja”, kazao je Vedran Fajković.

U proteklih pet godina, festival je aktivno gradio čvrste i pozitivne veze među teatarskim umjetnicima i radnicima širom regiona.

Ovogošinje izdanje Festivala posebnu pažnju posvećuje ljudskim pravima, ponajviše pravima žena. Predstave “Tiho tiše” i “Heda Gabler” bave se upravo tom problematikom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!