Decenija od smrti Benjamina Filipovića

Kultura 20. jul 201607:47 > 07:53
MitchAnderson.com

Danas, 20. jula navršava se 10 godina od smrti bh. režisera Benjamina Filipovića.

Umro je u 45. godini života, a traga je ostavio kao istaknuti filmski radnik i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Filmsku režiju diplomirao je na FAMU u Pragu, a na festivalu Karlovy Vary osvojio je Specijalnu nagradu žirija za svoj diplomski film “Plus, minus jedan”.

Pamtit ćemo ga kao i režisera jedne od najpopularnijih i najgledanijih serija (čak i danas) “Top lista nadrealista”, a svoj prvi dugometražni film “Praznik u Sarajevu” režirao je 1991. godine.

https://youtube.com/watch?v=Wdv4ur4XmJU

Za njega je dobio brojne nagrade u zemlji i inostranstvu, a to je ujedno i jedan od deset najgledanijih filmova u BiH.

Bio je aktivan i u ratnim godinama u BiH, kada se pojavio “Mizaldo – kralj teatra”, koji je premijerno prikazan 1994. godine u Berlinu.

U Barceloni je 1997. godine dobio nagradu za najbolji kratki film “Super dobra ideja”, a jedno od posljednjih ostvarenja bio mu je film “Dobro uštimani mrtvaci”, koji je izašao 2005. godine.

Benjamin Filipović bio je predsjednik Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine, član Evropske filmske akademije (EFA) i Udruženja filmskih i televizijskih reditelja Njemačke.

Večeras u Ateljeu Figure biće održano sjećanje na Benjamina Filipovića. Prva klapa past će u 20:00, a posljednja u 23:00, bez snimanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.