Hadžiomerović: Kad te Benja zagrli, osjetiš energiju svijeta

Kultura 20. jul 201610:11 > 10:18
N1

Na današnji dan 2006. godine, u 45. godini života, umro je Benjamin Filipović, filmski radnik, režiser i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Večeras će u Ateljeu Figure biti okupljanje u njegovo sjećanje, a tim povodom gost Novog dana bio je Bakir Hadžiomerović, prijatelj prerano preminulog Filipovića.

“Na tu ideju da organizujemo okupljanje u njegovu čast smo došli spontano, ali i s obzirom na to da je od njegove smrti prošlo deset godina. Ja sam na današnji dan prije deset godina kucao SMS poruke s njim i dogovorali smo se da dođe na Korčulu, međutim, nije se pojavio. Večeras ćemo u Ateljeu prikazati film Mizaldo koji je specifičan jer je rađen u neuslovima rata. Velika je uloga i Saše Mašića koji je izvanredan organizator, pun energije i prava je šteta što nije aktivniji na toj sceni. Pomogao nam je i načelnik Općine Centar Dževad Bećirević. Večeras će doći i Sinan Alimanović koji je radio muziku za film Mizaldo. Razgovaao sam i sa Pjerom Žalicom koji je također rekao da će doći. Nastupiće i Sejo Bajraktarević koji glumi u filmu. To večerašnje dešavanje će biti lijepo sjećanje i neće biti u stilu in memoriam i vjerujem da mu je drago što ovo ovako radimo i ne vjerujem da bi volio da budu prisutne teške teme i suze. Deset godina bez njega je proletilo jako brzo i intenzivno sa sjećanjem na njega“, komentarisao je Hadžiomerović.

Na večerašnjem okupljanju će biti prisutan njegov sin, sestra, supruga, a majka nema snage da dođe i to je potpuno razumljivo“, dodao je.

Filipović je bio beskrajno talentovan, praški student, što je bilo prestižno i u to vrijeme, a imao je i sreću da radi sa sjajnim scenaristima, od Sidrana, Isovića…Talentovane ljude stignu talenti pa udruže snage. On i Feđa Isović su pripremali i film ‘Halimin put’ koji će Feđa na kraju snimiti bez Benje. Također je trebao snimati i seriju ‘Lud, zbunjen, normalan‘”, dodao je Hadžiomerović.

Kazao je i da ima tremu pred okupljanje i želi da sve bude dostojanstveno, kao i da atmosfera bude pozitivna, da ne bude patetična.

Želim da bude ono što Benja jeste bio vedri, nasmijani čovjek, i kad te zagrli, osjetiš svu energiju planete u tom zagrljaju. Ne znam nijednu osobu koja nije sa žaljenjem konstatirala da je već prošlo deset godina. Koga god smo pozvali, odmah je rekao da će doći i sigurno je da je ostavio veliki trag”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.