Ceremoniju otvaranja 22. SFF-a vodit će Alena Džebo

Kultura 26. jul 201613:48 > 13:50
SFF.ba

Sarajevo Film Festival već tradicionalno ulogu domaćina svečane ceremonije otvaranja prepušta uspješnim bh. glumcima mlađe generacije, a ove godine će to biti Alena Džebo, koja će u petak, 12. avgusta u Narodnom pozorištu Sarajevo ozvaničiti početak 22. izdanja Festivala.

Alena Džebo je u ovoj godini ostvarila ulogu u kratkom filmu IMPORT bh. rediteljice Ene Sendijarević, koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Cannes Film Festivalu okviru programa Quinzaine Des Realisateurs, navodi se u saopštenju 22. SFF-a.

Alena Džebo, diplomirala je na odsjeku za Glumu, Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo 2002. godine. Još prije sticanja zvanične diplome, bila je angažirana na brojnim predstavama Otvorene scene Obala u Sarajevu, te kasnije u desetinama projekata domaćih pozorišta u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Zenici, ali i u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji.

U svojoj karijeri, učestvovala je u brojnim radionicama i festivalima. Uporedo sa pozorišnom karijerom, Džebo je razvijala i svoju karijeru na filmu, ali i u TV i radio projektima. Ostvarila je uloge u nekoliko dugometražnih filmova.

Osim u pozorištu i filmu, Alena Džebo ostvarila je uloge u brojnim sitcomima, reklamama i TV serijama, a okušala se i u ulozi asistenta režije i to na filmu reditelja Adisa Bakrača “Ostavljeni” (2008., BiH).

Od 2009. godine članica je Udruženja dramskih umjetnika Altteatar gdje je angažirana kao glumica, te na promociji i organizaciji radionica i projekata za djecu i mlade. Ova aktivna umjetnica, već deset godina je aktivno angažirana i u radu Biblioteke za slijepa i slabovidna lica Bosne i Hercegovine kao čitač.

Alena Džebo, od 2015. godine ima status slobodnog umjetnika.

U ranijim godinama uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala bila je povjerena glumicama Zani Marjanović, Vanesi Glođo i Mariji Pikić, te bh. glumcima Erminu Bravi, Borisu Leru, Adnanu Haskoviću i Feđi Štukanu, piše u objavi SFF-a. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.