Tataragić: Cilj SFF-a je da postane dom mladim autorima

Kultura 01. aug 201609:48 > 09:56
N1

12. augusta počinje 22. izdanje Sarajevo film festivala. Gošća jutarnjeg programa N1 televizije bila je Elma Tataragić, selektorica Takmičarskog programa za igrani i kratki film te program u Fokusu.

Ovogodišnji program u prvi plan je izbacio mlade autore, za koje se očekuje da budu otkriće festivala.

Cilj nam je da postanemo dom mladim autorima i prva stepenica u njihovim karijerama. Imamo debitantske filmove u takmičarskom programu, ali i filmove mladih autora čije su karijere u povojima“, rekla je Tataragić.

Takmičarski program 22. Sarajevo Film Festivala i ove godine će u fokusu imati regiju u širem smislu koja i ove godine uključuje 20 zemalja sa 120 filmova i 53 premijere.

Kada zatvorimo SFF mi već počinjemo raditi za sljedeći. Regija je izuzetno živa i zanimljiva. Samo za 39. naslova koji se takmiče za nagradu Srce Sarjaeva, pogledala sam blizu 800 filmova“, istakla je Tataragić koja je trebala pogledati 198 filmova kako bi izabrala 11 takmičarskih naslova ovogodišnjeg SFF-a.

Ona je naglasila da su polako isčezle ratne teme.

Ove godine nemamo niti jedan tranzicijski, ratni ili postratni film. Za to je bilo potrebno 15 godina. Iako nemamo filmove na tu temu, ne radi se o filmovima koji nisu društveni angažirani. Autori su s lokalnih tema prešli na globalnije. Jedan austrijski film je austrijski, ali se odvijau Buenos Airesu i bavi se klasnim razlikama što je aktuelna tema svugdje u svijetu. Turski i crnogorski film su dvije komedije koje će biti lijepo iznenađenje koji budu pratili Takmičarski program“, izjavila je Tataragić.

Selektorica Takmičarskog programa za igrani i kratki film te program u Fokusu je kazala da kinematografije iz BiH, Srbije i Hrvatske pokazuju da su dio svjetskog trenda.

Na Festivalu će biće prikazano 39 filmova koji će se boriti za nagradu Srce Sarajeva, iz kategorije kratkog, igranog i dokumentarnog filma. Ukupno će biti prikazano 50 filmova iz regije i 60 iz BiH.

Sarajevo Film Festival ima dva dijela. Prvi je programski dio otvoren publici, koja dolazi uživati u filmovima upoznajući glumce i autore, a drugi je Industrijski dio ili Cinelink koji je namijenjen za razvoj filmskih projekata, koji se nalaze u fazi scenarija koji imaju producenta i eventualno koproducenta.

Talent Sarajevo je uveden prije nekoliko godina gdje se tokom SFF-a ugosti stotinjak gostiju koji dolaze u Sarajevo da gledaju filmove, ali i da prođu jedan trening. Mi smo dio mreže koja je locirana na Berlinskom filmskom festivalu.

Jedina smo filijala ovog programa osim Berlina u Evropi zbog čega smo jako ponosni, s obzirom da smo profilirani na širu regiju. Počeli smo sa zemljama bivše Jugoslavije, a danas je to šira regija Balkana od Austrije do Turske uključujući Armeniju, Azerbejdžan, Grčku“, rekla je Tataragić i dodala da se SFF širio jer su pratili šta se dešava u drugim državama, te šta je potrebno filmskim radnicima u tim zemljama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.