Program "I <3 Film" ove godine okupio 50 mladih ljudi

N1

Za vrijeme Sarajevo Film Festivala, program "I <3 film" okuplja mlade filmske kritičare i ljubitelje filma iz cijele regije.

Održava se već treći put, a ove godine okupio je 50 mladih ljudi.

Naša zadaća je navečer ići na Open Air projekcije, a ona ujutru imamo taj “Kafa sa…”. Dakle, sa režiserom čiji smo film gledali sinoć ujutru smo na kafi. Slušamo razgovor i možemo postavljati pitanja. To nam je obavezno. Između “Kafe sa” i Open air-a imamo jednu obaveznu projekciju. Takođe, našem koordinatoru možemo poslati listu želja, filmova koje želimo gledati.. Onda nam SFF obezbijedi karte za te projekcije. Tako da cijeli dan gledamo filmove“, kazala je Martina Marasović iz Hrvatske za N1.

Ovaj program jedinstvena je prilika mladim ljubiteljima filma iz regije, da se okupe na jednom mjestu, uživaju u vrhunskim filmovima i razmjene mišljenja o onome što mogu vidjeti.

Ono što je posebno za Sarajevo i SFF za razliku od ostalih programa koji pružaju priliku filmofilima, mladim filmašima u bilo kojoj branši, jeste to što Sarajevo uglavnom okuplja mlade iz regije. Drugi festivali se uglavnom fokusiraju na lokalno, dok je SFF okupio i mlade iz Hrvatske, Srbije.. Čuo sam da imamo i nekoga iz Velike Britanije. Družimo se na ovim kafama, posle toga idemo zajedno po gradu, jer svi smo u tom fazonu, svi volimo film“, kazao je Arman Fatić iz Bosna i Hercegovina.

Većina učesnika ovog programa pravi svoje filmove ili redovno učestvuje na raznim filmskim festivalima, u ulozi filmskih kritičara. O Sarajevo Film Festivalu imaju samo riječi hvale.

Ovo je prvi put da sam ovdje. Poslije svih evropskih festivala na kojima sam bila, ovo je najveći koji sam doživjela. Tako da, i dalje nekako hvatam atmosferu i gledam šta se dešava. Zaista jeste poseban, i mislim da je veoma važan za ovaj grad, ali i cijelu regiju. Eto, to je posebno.. Prosto, za to što je tako veliki.“, dodaje Nevena Desivojević iz Srbije.

Haris Salihović iz Velike Britanije smatra da SFF nije mogao bolje početi.

Sjajno je. Može li biti bolji početak festivala od dolaska Roberta De Nira. Bila je sjajna atmosfera te večeri. Taxi driver je jedan od mojih omiljenih filmova. Veliko iznenađenje za mene, bio sam oduševljen kada sam čuo. Zaista fantastično. Prethodna dva dana bila su odlična.. Ljudi i atmosfera su sjajni, i to je ono zbog čega sam ovdje“.

Pored učesnika iz regije, program I heart film ove godine ima učesnike iz Velike Britanije, a plan je da se broj učesnika i zemalja iz kojih oni dolaze stalno uvećava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.