Matanić za N1: Radim film da bi bio veći od svog sela

Kultura 19. aug 201615:39 > 15:49
N1

Dalibor Matanić je trenutno jedan od najtraženijih režisera iz regije, a nakon ogromnog uspjeha sa filmom Zvizdan 2015. godine - i u 2016. pravi sjajne rezultate.

Na 22. Sarajevo Film Festival je stigao kako bi predstavio film Transmania, ali i TV seriju Novine – koja će, siguran je oduševiti region.

“Praksa je u svijetu da se TV serije predstavljaju kao filmovi. Iz Hollywooda se kreativnost premiješta na serije. Ja sam čekao pravo dugo vremena, odbio sam dosta projekata – sada se pojavio koncept koji mi se svido”, kazao je Matanić za N1.

TV serija Novine može jako zanimati gledatelje u regionu, a svi se mogu prepoznati, ističe a večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo prikazat će se dva od 12 nastavaka.

“Krucijalno je za dobru seriju da bude 12 epizoda maksimalno, a vidjet ćemo da li će biti više sezona”, ističe.

Serija Novine nije ta koja zahvata novinarski posao, a inspirisana je radnjama serija Wire i House of Cards. U fokusu joj je politka, ekonomija i drugi faktori te novinari koji se bore za istinu.

“Ako se poluge vlasti bave skrivanjem istine – da li društvo počiva na laži. Puno više pričamo o nemoći u novinarstu, jer znamo koliko je to teško i nama u regiji i cijelom svijetu”, kazao je Matanić za N1.

“Nevjerovatno je zastrašujuće koliko nas aktelnost prati u seriji. Publici to može biti benefit”, dodaje.

Emitovanje počinje u septembru, a sa serijom se dešavju stvari koje su puno veće od ičega što smo navikli gledati – tvrdi Matanić.

On smatra da je Sarajevo centar regionalne ponude. Poznavajući publiku – to može svima biti prepoznatljivo i bolno. Okrutno pristupamo stvarima, dodao je hrvatski režiser.

Komentarisali smo i film Zvizdan za koji je kazao da je “digao je Hrvatsku na novi nivo. Ta priča je najljepša kada se priča ne zaustavlja. To je film o ljubavi”. Taj film će imati TV premijeru 28.8. na HBO- u prime timeu.

Ljubav mu je i vječna inspiracija, i ponekad je fali na ovim prostorima, kazao je za N1.

“Radim iz srca. Radim bez kalkulacija. Bitna je energija koja je luđačka. sa Zvizdanom nisam ništa očekivao, a desilo se sve. Režija je ljubav, i bitna je ljubav prema svijetu”, kaže – a za kraj je dodao: “Ljubav prema svemu što te okružuje. Raditi film da budeš veći od svog sela je najbolja stvar koju autor može uraditi”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.