Kenović: Bh kinematografiji treba snažnija podrška

Kultura 20. aug 201616:22 > 16:24
N1

Reditelj i producent Ademir Kenović ovogodišnji je laureta nagrade "Ivica Matić" za životno djelo i doprinosu bh. filmu.

Kenović je rekao da je počastvovan što je dobio nagradu “Ivica Matić ” po čovjeku kojeg je poznavao i s kojim je radio.

“Ivica Matić nas je napustio prerano. Međutim po svemu što vidimo danas u kinematografiji znamo da njegov duh lebdi među ljudima s filma. Ljudima koji su u raznim teškim situacijama uspijevali napraviti nešto veliko, kao što je i ovaj festival kao i proizvesti značajne filmove”, kaže Kenović .

On je ovom prilikom poručio onima koji odlučuju o novcu koji se ulaže da pažljivo razmotre snažniju podršku kinematografiji Bosne i Hercegovine čiji je doprinos svim aspektima života više nego očigledan.

Udruženje filmskih radnika BiH je 2003. godine ponovo uspostavilo nagradu koja se prije agresije 1992. godine dodjeljivala za doprinos bosanskohercegovačkom filmu. Nagrada se dodjeljuje članu / članovima Udruženja za istaknuto filmsko djelo u toj godini, te za ukupan doprinos bosanskohercegovačkoj kinematografiji.

Ivica Matić rođen je u Varešu, 1948. godine i radio je kao reditelj i snimatelj. Od 1968. započinje s profesionalnim radom na Televiziji Sarajevo kao snimatelj (povremeno i kao reditelj), a uporedo nastavlja stvarati opus izuzetnih amaterskih ostvarenja, čiji je potpuni autor. Ivica Matić je 1976. godine u Zagrebu diplomirao na Odsjeku za kameru. Njegov jedini igrani, i najznačajniji, film je „Žena s krajolikom“ (1976.), stilizirani esej o odnosu umjetnik – društvo. Matić je u ovom filmu pokazao izvanredan, prefinjen i jedinstven osjećaj za fotografiju i atmosferu, postajući tako s prvim, i jedinim filmom obećavajuće ime bosanskohercegovačke kinematografije.

Ivica Matić umro je 1976. godine u Sarajevu, u 29. godini života.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.