I Gertruda Munitić na koncertu za pamćenje "Opera Gala"

Kultura 06. sep 201618:00 > 19:31
N1

Opera Narodnog pozorišta u Sarajevu slavi jubilej - 70 godina postojanja. Osim toga, na vrata kuca i nova umjetnička sezona za 2016/2017. godinu. Sezona će biti otvorena koncertom "Opera Gala" 10. septembra 2016.

U cilju očuvanja kulturne baštine BiH kao i promocije domaćih umjetnika, početak sezone je baziran na domaćim tekstovima, dajući prednost bh. piscima, kompozitorima i rediteljima. Imati praizvedbe iz tri umjetnička žanra u izvedbi ansambala drame, opere i baleta za jednu nacionalnu kuću veliki je podvig, kazala je direktorica Marijela Margeta Hašimbegović.

“To znači da ćemo istraživati nove modele na osnovu kojih će se naše predstave predstaviti u nekom novom savremenom izrazu, drugačijoj estetici. Daćemo slobodu autorskim timovima da se izraze na dobar i kvalitetan način”, izjavila je Marijela Margeta Hašimbegović, direktorica NPS.

Koncert za pamćenje “Opera Gala” znači da će u goste doći 35 solista, među kojima i veliki broj legendi. Samo jedno od zvučnih imena jeste i Gertruda Munitić.

“Jako sam sretan i ponosan, kao i svaki član ansambla sarajevske opere, što će imati priliku da vide istinske legende koji su nas zadužili i što možemo da dovedemo toliki broj gostiju”, kazao je Jasmin Bašić, v.d. umjetničkog direktora Opere NPS.

Ovaj koncert je samo jedna u nizu aktivnosti s ciljem proslave značajnog jubileja, s obzirom da je glavni cilj u ovoj, ali i u narednim sezonama prije svega pružiti publici nezaboravan osjećaj oduševljenja nakon svakog umjetničkog čina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.