MESS više ličio na nered, a ne na teatarski festival

Kultura 10. okt 201618:16 > 19:07
N1

Iz Tužilaštva BiH potvrđeno je za N1 da su primili dopis kardonala Vinka Puljića zbog izvođenja predstave "Naše nasilje i vaše nasilje" u okviru teatarskog festivala MESS.

Podsjećamo, predstava je trebala biti održana samo interno zbog prijetnji određenih ekstremističkih skupina, no nakon protesta publike, gledaoci su ipak ušli. I dalje traju rasprave o predstavi koja je podigla prašinu.

MESS je više ličio na nered, nego na teatarski festival. Prvo pozivi da se predstava Olivera Frljića skine sa repertoara, pa policija na ulazu, skandiranje “Hoćemo predstavu”, a onda i sigurnosni skener koji čeka gledaoce.

Uprkos najavi da će se “Naše nasilje i vaše nasilje” održati interno, gledaoci su ušli. Predstava nije odnijela glavnu nagradu, ali je digla prašinu.

Po našim procjenama, mi nismo bili stopostotno sigurni. To je bila moja odluka, gdje sam ja procijenio da se predstava treba održati da bi se sačuvao kontinuitet festivala, ali da istovremeno ne bude otvorena u potpunosti za javnost. Nastupili su protesti. Ja zahvaljujem publici koja je izrazila svoju želju da ne bude predmetom takvih situacija“, rekao je Nihad Kreševljaković, direktor festivala MESS.

Šta u estetskom smislu ostaje od predstave kad joj se uzme kontroverzna nota?

Predstava je dobra, mi smo je uzeli bez obzira na sve u razmatranje za nagrade. Imali smo druge predstave za koje smo bili jednoglasni da trebaju dobiti nagrade. Dobro je da je predstava održana, mi to vidimo kao pobjedu Sarajeva, pobjedu duha Sarajeva“, izjavio je Ermin Bravo, glumac i stručni žiri festivala MESS.

Za redatelje predstave i za direkciju MESS-a, ova predstava je suštinski kritika postkolonijalne Evrope, nasilnog ekstremizma i evropskog odnosa prema izbjeglicama. One scene koje su označene kao eksplicitne, bile su one u kojima se vjerski simboli kao što su križ ili hidžab kombinuju sa scenama koje prikazuju nasilje ili seks.

Sarajevska publika nije imala problema, scene su im bile smješne tokom izvođenja. No, za katoličku crkvu nema opravdanja za njihovo korištenje.

Suština je u neprimjerenom sadržaju, poručuje Ivo Tomašević, generalni tajnik biskupske konferencije BiH.

Htio bih reći da u središte treba staviti ono što je potreškoća, izvrgavanje ruglu onoga što je nama kršćanima najsvetije. To je poteškoća, a ne prebacivanje na pismo kojima je kardinal upozorio nadležbe“, smatra Ivo Tomašević, generalni tajnik biskupske konferencije BiH.

Na društvenim mrežama ne prestaju reakcije, pa je tako na, svom Facebook profilu kantonalni premijer, Elmedin Konaković poručio da Sarajevo ne zaslužuje ovakav cirkus, a rad organa MESS-a će se ispitati.

U međuvremenu sloboda umjetnika i uvreda vjere dva su ekstrema između kojih još traju rasprave o predstavi Olivera Frljića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.