Eurimages podržao tri bh. filma

Kultura 26. okt 201608:00 > 08:04
N1

Fond za podršku kinematografije Vijeća Evrope „Eurimages“ je na 144. sastanku Upravnog odbora koji je održan od 18. do 21. oktobra u Talinu podržao 26 koprodukcijskih filmova, među kojima čak tri bosanskohercegovačka igrana dugometražna filma.

Među odabranim projektima našli su se i bh. debitantski filmovi ŽABA u režiji Elmira Jukića, MUŠKARCI NE PLAČU u režiji Alena Drljevića, te kopordukcija između BiH, Turske, Makedonije, Njemačke, Francuske i Bugarske AHLAT AGACI u režiji poznatog i nagrađivanog reditelja Nuri Bilge Ceylana, piše na web stranici Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine.

“Eurimages” je fond Vijeća Evrope za podršku koprodukcija, distribucije i promocije evropskih filmova. Ustanovljen je 1988. godine i danas broji 36 zemalja članica. Osnovna misija Eurimages fonda je unapređenje evropske filmske industrije kroz produkciju i distribuciju filmova, kao i razvoj saradnje među filmskim profesionalcima. Cilj djelovanja Eurimages fonda je prvenstveno kulturološki, a podrška se daje projektima koji reflektiraju raznolike strane evropskog društva čiji zajednički korijeni predstavljaju dokaz jedne kulture. Eurimages je razvio četiri programa finansiranja, te podržava koprodukciju, distribuciju, kino prikazivaštvo i digitalizaciju kina koja su članovi Eurimages mreže.

S obzirom da je stanje u Bosni i Hercegovini kada je finansiranje filmske proizvodnje u pitanju na nezavidnom nivou, ovakav vid podrške je svakako od velikog značaja kako za bh. filmske autore, tako i za bosanskohercegovačku filmsku produkciju općenito.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.