Đedović: Niko ne može kupiti 'košulju' sretnog čovjeka

Kultura 10. nov 201609:32 > 09:46
N1

"Obući košulju sretnog čovjeka" naziv je knjige tuzlanske profesorice bosanskog jezika i književnosti, psihoterapeutkinje i spisateljice Vahide Đedović koja je nedavno ugledala svjetlost dana.

Riječ je o djelu u čijim koricama su satkane priče klijenata sa kojima se Đedović susrela kroz psihoterapijske tretmane.

Sretna košulja se ne može kupiti. Moja knjiga je dobila naziv po istočnjačkoj priči o košulji sretnog čovjeka. Kralju koji je bio bolestan čovjek niko nije mogao pomoći, ni veliki ljekari ni lijekovi. Jedan čovjek je rekao da ima lijeka, a to je košulja sretnog čovjeka. Vojska je pitala sve ljude, ali niko nije bio dovoljno sretan. Zatim su pronašli pastira koji je bio sretan, ali on nije ni imao košulju“, ispričala je Đedović.

Košulja je metafora za maske koje smo nametnuli u društvu, ispričala je spisateljica.

Svako se želi prikazati drugačije, oblačeći tuđe košulje i krijući dio svoj identiteta. Sreća je duboko u nama i svako je treba spoznati. Treba skinuti maske. Treba znati ko smo, šta nam treba i koliko nam treba. Materijalno nas ne može učiniti sretnima. Sretni ljudi uvijek preuzimaju odgovornost za svoj život.Imaju ciljeve i teže ka njima u životu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.