Nikšić: Da smo imali internet Jugoslavija bi još postojala

Kultura 15. nov 201617:09 > 17:14
N1

Damir Nikšić, konceptualni umjetnik gostovao je na N1 u emisiji Dan uživo, gdje je u rubrici Društvene mreže komentarisao bh. svakodnevnicu.

Prvo smo ga pitali gdje je i šta radi nakon što se sleglo sve oko izbora 2016.

“Nikaragua, Guatemala, banana država. Nemamo banana, sve je isto kod nas kao u Južnoj Americi. Uletili smo u jedan nekolonijalni period, i dešavaju nam se tipične stvari za to”, kaže. “Vrijeme je da vidimo palme uz globalno zatopljenje i zatupljenje. Valjda ćemo ih vidjeti u Sarajevu u skorije vrijeme” – dodao je.

Nedavno se vratio sa nastupa u Minhenu, gdje je u jednoj pivnici imao svoj show, slično kao što to radi svakog ponedjeljka u Maloj pivnici u Sarajevu. “Zezaju me da samo u pivnicama držim govore, kao što je Hitler radio. Ja kažem da je nacizam nastao u pivnici, a fašizam u vinu. Mada mislim da te stvari treba iskorijeniti tamo gdje su nastale. Svaki moj govor počinje isto – smrt fašizmu”, priča Nikšić za N1.

Dalje prenosimo njegove komentare na najzanimljivije tvitove za dan 15. novembar.

BH portali – Bolje je je kuhati vijetnamsku hranu nego listati bh. portale.

“Je li vijetnamska hrana nešto posebno? Ja sam u fazi Nikaragve, Guatemale. Sve je bolje nego listati naše portale. Tijesna nam bila Jugoslavija, tijesna nam sada Bosna. Internet nam je tijesan. Toliko smo bijesni”, kaže Nikšić.

“Možda nam je budućnost u tome da će inteligentna klasa imati skuplji i bolji interneti, a mi obična fukara ćemo imati ovaj da se svađamo. Ulazit će se sa posebnim dozvolama”.

Svetlana Cenić kaže – Kod nekih muškaraca interesantno, pubertet duže traje. Otprilike do kraja života.

“Pa to je dobro. Lijepo je biit evergreen mlad. Možda ima onih loših strana, ali ako se prihvati da je nečija priroda takva – onda to nervira. Ako nije nazor – nećemo ljude električnim šokovima mijenjati. Ako su kompleksi – to iritira, baš kao i sve vještačko”.

“Da nas je bilo 300 miliona opstali bi”

Nikola Novaković kaže – vrijeme je da vam neko kaže surovu istnu, Tita više nema.

“Jugoslovensko društvo još postoji. Nisu računali na internet, drušvene mreže, Zuckerberga. Gdje ćemo se družiti od Vardara do Triglava po cijelom svijetu. Postoji ono još, možda više nego što je postojala Jugoslavija. Ne bi se to Jugoslaviji moglo desiti da je ovo postojalo tada. Mi smo izmanipulisani sa ona dva-tri medija. Lijepo bi bilo reći da ni poglavnika više nema, nema ni Draže”.

Namjenski urađena naslovnica za Prikijev spot pjesme “Jugonostalgija” gdje stoji – Jugoslavija najbogatija zemlja na svijetu.

“Bilo je raznih Jugoslavija, boljševička, samoupravni socijalizam. Sve to zavisi. Jugoslavija ne ide sama. Bila su dva bloka i bili smo mi. Mi nesvrstani. Mi Nikaragua, Guatemala, Sjeverna Afrika. Postkolonijalni dio svijeta. Te zemlje su popadale pod sjevernoamerički imperijalizam, pa smo i mi morali pasti. Mi smo imali tržište za koje amerikanac danas ubija. Mi tu nismo mogli opstati. Mogli bi da nas je 300 miliona, ali pošto nas je 20 miliona – tolerisali su nas, pa su nas lako zgazili”, komentar je Damira Nikšića.

Srđan Puhalo kaže – Dobro jutro RS, crveni na vlasti, zeleni nam prijete, knjige su crne, a sadašnjost siva. Budućnost ružičasta, a mi daltonisti.

Mnogo je sve crnje nego što izgleda

“Pa dobro. I te boje su primarne. Zelena je sekundarna. Samo je to jedna druga varijanta crno-bijelog svijeta. Ne znam koji zeleni prijete? Nisam znao da ekološka partija prijeti tamo. Volio bi da oni zaprijete svim politikama, pa da se dozovu. Nije sve tako šareno, mnogo je crnje nego što izgleda”.

Roman Ivanković kaže – Zgrada škole Silvije Strahimir Kranjčević procijenjena je na 3 miliona KM. Certifikatima navodno kupljena za 20.000 KM. Zanimljivo da presuda za deložaciju škole dolazi u trenutku smjene vlasti u Opštini Centar. Čeka se reakcija načelnika i premijera KS.

“Nisam uprato to. Znam da je deložacija u pitanju, da će Savez izviđača dobiti to. Neka se učenici zapitaju gdje su bili šta su radili kad se sve to prodavalo. Očigledno, na kraju sve dođe na reviziju. Bilo je malverizacija.
800 učenika možemo uzeti kao moralnu osnovu. Ali možda je neko računao da ide sa živim štitom od 800 učenika, da ih drži kao taoce”, kaže Nikšić.

“Znam šta se ovdje sve radi. Od kako je Milošević rekao da nas niko ne smije da bije, a zaplakao sam – pa skontao da je to namještaljka. Danas mi ništa ne pije vode”, tvrdi.

“Bio je klub Koliba gore, dolazio je Rade Šerbedžija, Johnny Štulić. Neka vrate tim izviđačima. Ne znam. Treba nama i kulture, lako ćemo za osnovne škole. Svašta djecu uče. Bolje bi bilo neki Dom kulture pa ih učiti. Lakše ih je učiti od početka, nego ispraviti ono što je pogrešno naučeno”, kazao je za kraj gostovanja na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.