Grlić: Pobjednici su dosadni, zanimljivije su ružne stvari

Kultura 23. nov 201612:35 > 12:57
N1

Ako jednog dana neki arheolog pokuša ustanoviti kako se živjelo na ovim prostorima, jedni izvor stvarnosti koji će ostati u nekoj kapsuli je film, neki trag vremena, kazao je proslavljeni reditelj Rajko Grlić koji je gostovao u Impulsu.

“Film je cirkus. Moj osjećaj je da je to bio najbolji cirkus 20 stoljeća. Kad sam ja počeo raditi, to je bio daleko najzanimljiviji cirkus na koji sam naišao”, otkrio je Grlić.

Govoreći o procesu rada na filmu naglasio je da je priča najvažnija.

“Čovjek ne priča o stvarima koje su lijepe. Stvari koje ‘zapinju’ – to tražimo. Pobjednici su uvijek dosadni, oni uvijek previše pričaju o sebi. Porodice koje su prošle neku tegobu su uvijek zanimljiviji”.

Grlić se za Impuls prisjetio i svojih početaka.

“Moj prvi film u Puli je bio izviždan, jer je prvih 10 minuta išao bez tona. Nakon 30 godina sam saznao da su producenti iz Beograda malo potplatili ljude iz režije da ‘utišaju’ ton”, kazao je reditelj.

Grlić je na Univerzitetu u New York vodio radionicu iz režije i pitali su ga da li bi svoj rad uobličio u neku knjigu. Tada je postojalo “milion” knjiga kako postati reditelj u 24 sata i onda je on odlučio napraviti CD. Taj projekat je osvojio Grand prix u New Yorku za najbolju multimediju i taj CD je bio predstavljen u Cannesu i na drugim festivalima.

Govoreći o njegovom ponajboljem filmu “Samo jednom se ljubi”, Grlić je kazao da ga ja radio sa velikim veseljem, ali da je zbog njega doživio i neke neugodnosti.

“Policija je plijenila negativ, pa je onda završio u Cannesu i drugim festivalima. To je film koji je napravio mnogo. Čovjek cijeni filmove koje je napravio po komadima života”, tvrdi reditelj, te dodaje:

“Kad bih secirao 50 godina svoje karijere – to vrijeme pripada raznim fazama filmova koje sam snimio. Mojih 12 filmova je mojih 12 različitih života. Čovjek mora zažmiriti kad skače prvi put u nepoznato sa stijene koja se zove igrani film. To je ta avantura. Ja sam beskonačno sretan što sam imao prilike proživjeti tih 12 avantura života”.

Gost Impulsa je pokrenuo Motovunski filmski festival kako bi „kvario“ mlade.

“Boris Matić i ja smo otišli u Motovun i odlučili napraviti festival. To je bilo vrijeme kad je Hrvatska bila zatvorena zemlja i mladi su masovno odlazili. Želio sam im donijeti komad svijeta, prije nego li pobjegnu. Danas je to svjetski festival”.

“Ustav Republike Hrvatske” je moj posljednji film Rajka Grlića.

“Film priča o netrpeljivosti. To je ona vrsta netrpeljivosti koju imate prema svom susjedu, a ne znate mnogo o njemu, a zalijepili ste mu neku etiketu. To je najlakši način da sebe odbranimo i na taj način liječimo frustracije. Vrlo rijetko se pitamo da li iza te etikete postoji ljudsko biće”, zaključio je reditelj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.