Ahmed Burić ima lijepu novost za sve knjigoljupce

Kultura 29. dec 201618:19 > 18:20
N1

Lijepa vijest za sve knjigoljupce! Večeras će u Sarajevu biti održana promocija knjige Devet ipo, autora Ahmeda Burića.

Gostući u emisiji Dan uživo na N1 televiziji, Burić je govorio o novoj knjigi, slobodi izražavanja, opstanku knjige…

”Mislim da svi negdje u životu težimo nekoj vrsti slobode i najgora stvar koju sebi možemo učiniti je da ne budemo slobodni. Osjećam li se slobodnim? Osjećam neku neslobodu u slobodi. Moj način života je priličan unutarnji egzil, ne znam vam ja puno šta se događa, ali s druge strane moram znati sve. Ova knjiga baštini ono što smo bili i ono što bismo eventualno mogli biti”, rekao je Burić.

Naš gost naglasio je da nema ambicija da bude ono što se zove tiražni pisac.

”Danas kad sam išao kupovati ove stvari za zakusku, poslali su me da kupim slatko, ali sam shvatio da većina moje publike jede slano, izgleda da je moja ciljna grupa su oni koji jedu slano. Moj cilj je da to ljudi uzmu u biblioteci i pročitaju. Nemam ambicije da budem tiražan pisac, ali to ne znači samo da pišem za svoju dušu”, dodao je bh. književnik.

O opstanku knjige…

”Knjiga će preživjeti, ona ima onaj taktivni moment da ti to kad otvaraš, osjećaš da je to tvoje. Tu negdje je mogućnost njenog opstanka i spasa. Ja stojim iza žanrova jer mi konvencionalni žanr nije dovoljan, koristim kratku priču koja je napola puta između pjesme i romana i kako takva je za mene najzahtjevniji žanr”, zaključio je on.

Novo izdanje istaknutog autora bit će promovirano večeras u 20 sati u sarajevskoj knjižari Buybook. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.