Pošaljite djecu na zimski raspust u biblioteku

Kultura 04. jan 201717:14 > 18:13
N1

Učenici osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo svakog ponedjeljka, srijede i petka tokom zimskog raspusta do 31. januara, imat će priliku da se u prostorijama biblioteke u Radićevoj ulici igraju, druže i pričaju priče. Koliki je interes djece za bibliotekom danas kada je digitalizacija i tehnologija učinila svoje istražila je naša ekipa.

Nove generacije, tehnologija i moderno društvo učinilo je da knjigu, ali i odlazak u biblioteku, polako izbacujemo iz prakse. U digitalnoj eri veliki broj informacija iz biblioteke dostupan je na internetu.

“Sama činjenica da djeca dolaze u biblioteku i da traže nove naslove, znači prate, i ti mediji čine da oni saznaju koji su to novi naslovi, nove knjige koji oni mogu da čitaju”, kazala je Vesna Čapra, JU Biblioteka Sarajevo.

Stoga “Zimski raspust u biblioteci” ima za cilj da djeca slobodno vrijeme provedu u biblioteci i to na kreativan i zabavan način. Tokom zimskog raspusta će biti organizovane brojne interaktivne radionice, pričaonice, čitaonice, igrokazi, kviz znanja…

“Cilj, dakle, jeste taj da djecu na neki način odvojimo od tih elektronskih medija, da oni vide da postoje neke igre, druženja, mnoge lijepe knjige, mnoge lijepe priče koje oni mogu pročitati i mnogo toga saznati”, dodala je Čapra.

Iako je projekt zamišljen s ciljem da djeca dođu u biblioteku, da se druže i čitaju, oni i te kako znaju svoje vrijeme iskoristiti na pravi način, uz knjigu, bilo to u biblioteci ili kući.

Anketa djeca:

 – “Volim jako da idem u biblioteku. (Koja je tvoja omiljena knjiga?) Moja omiljena knjiga je “Paulina P” zato što kad je čitam izgleda kao da sam ja u priči.”

 – “Pa upravo sam pročitala “Sumrak saga 2. dio” pa sam danas uzela treći dio pa ćemo vidjeti da li mi se sviđa kao predhodna dva.”

 – “Carevo treće uho”.

 – “(Koliko često ideš u biblioteku?) Pa ne idem baš često jer više volim da kući čitam svoje priče. (Koja ti je omiljena?) Pa upravo sam kupila novu knjigu “Moj tajni jednorog” jer imam predhodna dva dijela pa mislim da će mi se ova najviše svidjeti.”

Sve ove aktivnosti se organizuju tokom cijele školske godine s tim da su tokom raspusta odlučili da djeci omoguće neke zanimljive sadržaje. Sva djeca su dobro došla, a djeca predškolskog uzrasta mogu doći uz pratnju roditelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.