Bh. glumici Aleni Džebo novo priznanje u Indiji

Kultura 26. jan 201716:38 > 16:57
N1

Bosanskohercegovačka glumica Alena Džebo u Indiji je dobila još jedno priznanje za svoj rad. Naime, Džebo je na 9. Jaipur International Film Festivalu proglašana za najbolju glumicu u kategoriji igrani film, za ulogu u filmu Sabina K.

U istoj kategoriji film je proglašen i najboljim ženskim filmom, odnosno ženskom pričom.

Film Sabina K. je istinita bosanskohercegovačka priča, koja oslikava ljubav i tragediju u poslijeratnom bh. društvu, a govori o potresnoj priči Sabine, koju glumi Alena Džebo, koja nakon razvoda braka, ostaje sama sa dvoje djece. Nedugo potom Sabina sreće Sašu, kojeg glumi Alban Ukaj, starog prijatelja iz Armije BiH, u kojeg se zaljubljuje. No tu nastaje problem jer je Sabina muslimanka, a Saša katolik. Njihove porodice se protive toj vezi, jedina podrška i saveznica u njihovoj vezi je starija žena Ankica, koja je izgubila sina u ratu.

Film je sniman u Sarajevu, Mostaru i na Korčuli. Osim Alene Džebo i Albana Ukaja, u filmu igraju i Senad Bašić, Enis Bešlagić, Feđa Štukan, Emina Muftić, Mirvad Kurić, Admir Glamočak i Jasna Diklić. Režiju za ovaj film potpisuje Amerikanac Cristobal Krusen.

Svjetsku premijeru film Sabina K. imao je u sklopu Sarajevo Film Festivala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.