Gdje je danas Šantić u Mostaru?

Kultura 02. feb 201717:50 > 17:54
N1

Na današnji dan 1924. godine u Mostaru je preminuo Aleksa Šantić, jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pjesnika. Tim povodom Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta u Mostaru u znak sjećanja organiziralo je niz događaja.

I na današnji datum postavlja se pitanje – nestaje li Šantić iz kolektivne memorije Mostaraca, odnosno da li njegove poruke vrijede i dalje?

Kuća u kojoj je rođen Aleksa Šantić prodana je i renovirana, te se u u njoj nalazi evanđeoska crkva. Danas bez zaslužnog spomena na pjesnika. No, Šantić je imao i drugi dom, kuću prijatelja Svetozara Ćorovića u koju seli nakon što biva neshvaćen od roditelja.

U ovoj kući piše svoje najpoznatije pjesme, ovdje sazrijeva, odrasta i na kraju i umire. Njegova radna soba danas izložena je i otvorena za javnost. U njoj se nalazi radni stol, originalna ikona iz rodne kuće, par Aleksinih štapova uz pomoć kojih je hodao u poznim godinama, te ono po čemu je on ostavio neizbrisiv trag – njegove pjesme, pisma i dopisi.

A da njegove poruke i vrijednosti koje je promovisao doživljavaju neprolaznim, Mostarci su dokazali i ove godine. Polaganjem cvijeća na Šantićev grob kao I ispred njegove biste, te Šantićevim festivalom djece pjesnika u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta obilježena je godišnjica smrti pjesničkog velikana.

Više u prilogu Đenane Kaminić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.