Sarajlije od sada mogu posuditi i elektronske knjige

N1

Članovi Biblioteke grada Sarajeva od sada, pored širokog opusa štampanih izdanja, mogu posuditi i elektronske čitače knjiga. Istražili smo: šta to konkretno znači korisnicima, hoće li ugroziti opstanak tradicionalne knjige, ili pak popularizirati čitanje među modernim generacijama.

U Biblioteci grada Sarajeva, svoje prve korisnike očekuju najnoviji elektronski čitači knjiga. Tako je glavni grad Bosne i Hercegovine postao dio globalne mape gradova čije biblioteke svojim članovima nude pozajmljivanje ovakvih uređaja. Na to su se, kažu, odlučili sa željom da knjigu približe novim generacijama, privrženim modernim tehnologijama.

Cijena godišnje članarine je 15 KM, za 12 mjeseci, što je zaista simbolična cijena upisa. Imamo ih u dovoljnim količinama. Naravno, prilagođeno našem tržištu te količinama koje smo mogli nabaviti u ovom trenutku. Pozajmljuju se na tri naša odjeljenja, a to su: Centralno odjeljenje u Mis Irbinoj 4, odjeljenje Mak u Alipašinoj 6 i odjeljenje na Ćumuriji 2“, naveo je Narcis Saračević iz Biblioteke grada Sarajeva.

Na elektronskom čitaču odjednom možete imati više stotina knjiga. Njegov ekran u potpunosti je prilagođen ljudskom vidu i ne šteti mu kao ekrani ostalih elektronskih uređaja.

Međutim, hoće li ekspanzija elektronskih knjiga u sjenu baciti štampane knjige, ili će pomoći popularizaciji pisane riječi?

“Nikada ne može zamijeniti pravu, analognu knjigu, knjigu sa kojom smo rasli i na koju smo navikli. Štampana knjiga i elektronska knjiga u ovoj formi samo jedna drugu nadopunjuju, i one su komplementarne. Tamo gdje ne možete čitati elektronsku knjigu, čitate štampanu knjigu i obratno. Elektronska knjiga, barem u skorijem periodu, sigurno neće zamijeniti štampanu knjigu”, istakao je Saračević.

Uprkos tezi da ljudi danas sve manje čitaju knjige, u gradskoj biblioteci stalno pronalaze nove načine da šire krug ljubitelja pisane riječi.

“Primjećujemo povećanje broja upisa. Upravo smo završili statistiku za prvi mjesec ove godine, i imamo veći broj upisa u odnosu na prošlu godinu. Statistički, najviše dolaze službenici i penzioneri. Mada, bilježimo trend povećanja upisa srednjoškolaca i studenata”, kazala nam je bibliotekarka Selma Dalipagić.

Najveća svjetska internet knjižara “Amazon” prvi put je prije pet godina objavila podatak da je na godišnjem nivou prodala više elektronskih nego štampanih knjiga. Taj odnos, kod nas je potpuno drugačiji, s obzirom na još uvijek mali broj naslova koji se mogu pročitati na lokalnim jezicima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.