Nastupilo proljeće, a završila "Sarajevska zima"

Kultura 21. mar 201717:20 > 19:00
N1

Večeras se završava 33. Međunarodni festival "Sarajevska zima". Na ovogodišnjem festivalu sudjelovalo je blizu 1.500 umjetnika iz cijelog svijeta.

“Svileni put umjetnosti” – ovogodišnji je moto 33. Međunarodnog festivala Sarajevska zima 2017. godine. Sarajevska zima je festival koji povezuje umjetnike i publiku, kulturu i umjetnost.

“Ovo je art festival i festival koji cijene u svijetu i u gradu. Sarajevska publika je bila izvanredna, kao što ste mogli sami vidjeti na svim programima”, kazao je Ibrahim Spahić, direktor “Sarajevske zime”.

Nakon sadnje drveta duda u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja, otvorena je i kolektivna izložba pod nazivom “Privremen zauvjek” na kojoj su svoje radove izložili umjetnici iz Hrvatske i Crne Gore. Za neke umjetnike je tradicija biti dio “Sarajevske zime”.

“Evo imamo ove godine dvije kolegice iz Crne Gore koje su se prvi put upoznale sa ovom manifestacijom i oduševljene su kao što smo i mi. Pretpostavljamo da će se i one sada navići na tu tradiciju da dolaze svakih nekoliko godina na ovu manifestaciju”, kazao je Slobodan Tomić, umjetnik iz Hrvatske.

“Ovo nam nije prvi put da smo na ‘Sarajevskoj zimi’. Meni je već treći put, dolazimo skoro pa redovito”, dodao je Edvin Dragičević, također umjetnik iz Hrvatske.

Na ovogodišnjem festivalu učestvovalo je blizu 1.500 umjetnika iz zemalja sa svih kontinenata svijeta. Festival koji se sastoji od pozorišnih predstava, koncerata, filmova, likovnih umjetnosti, izložbi, panel-diskusija, književnih večeri, arhitekture te dječijih programa, večeras zatvara svoja vrata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.